Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zijn light producten gezond?

Is het gezond

In de jaren 80 werd aangenomen dat vet de boosdoener was voor het stijgende aantal mensen met overgewicht en hart- en vaatziekten. Daarom werden de light producten in het leven geroepen! Helaas is het aantal mensen met welvaartsziekten alleen maar gestegen. Natuurlijk komt dit door een combinatie van factoren, maar de light producten lijken in ieder geval niet geholpen te hebben. Ontdek wat light producten zijn en waarom je wel of niet af en toe voor light zou kiezen.

Wat zijn lightproducten?

Light producten staan onder strenge Europese regelgeving. De term light mag enkel gebruikt worden als een voedingsmiddel 30% minder van iets bevat. Dat iets zijn meestal calorieën OF vetten OF suikers. Het woordje “of” is hier erg belangrijk. 

De term kan zelfs gebruikt worden voor vitamines en mineralen, waarbij de 10% regel geldt. En voor zout geldt een uitzondering, hierbij geldt 25%. 

De term light is vast met goede bedoelingen in het leven geroepen, maar fabrikanten spelen hier zo slim op in, dat de gezondheid van de consument allesbehalve centraal staat. 

Zijn light producten gezonder?

Light producten kunnen gezonder zijn dan hun “originele” variant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frisdrank waar een groot deel van de suiker vervangen is door een (hopelijk gezonde) zoetstof. 

Light frisdrank is in elk geval gezonder voor je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder risico loopt op de ontwikkeling van diabetes. 

Het probleem is echter dat light producten die minder van het ene ingrediënt bevatten, vaak meer van het andere toegestopt krijgen. (Het woordje “of”, weet je nog?). Light yoghurt bevat 30% minder vet, maar om toch voor voldoende smaak te zorgen wordt dit gecompenseerd met een heleboel extra suiker. En die suikers doen ons meer kwaad dan de normale hoeveelheid vetten. In dit geval zijn de light producten dus ongezonder. 
 
Zelfs als je enkel gefocust bent op calorieën mag je je niet laten misleiden. Minder calorieën betekent niet per se weinig. Als je ‘s avonds een zak light chips opeet, dan krijg je wel minder calorieën binnen in vergelijking met het origineel, maar het blijven overbodige calorieën. En chips is en blijft gefrituurd voedsel en dat is een van de schadelijkste zaken die je kan eten voor je gezondheid. 

Soms wordt de term light juist gebruikt voor een product wat origineel niet eens veel vet of suiker bevat. Stel je voor dat het origineel product maar 3 gram vet bevat, en de light versie 2 gram. Dat is inderdaad 30% minder, maar laat je hoofd hier niet door gek maken, het verschil is peanuts. Vaak betaal je er nog meer voor ook. 

Waarom je beter niet voor light kiest

Light producten kan je dus meestal het beste laten staan. En hier zijn nog een aantal redenen waarom: 

  • Psychologisch werkt het nu eenmaal zo dat je je er minder schuldig bij voelt, waardoor je er vaak meer van gaat eten. 
  • Vet vervangen door suiker maakt een product meestal ongezonder. 
  • Vet is juist meer verzadigend, suiker zorgt voor cravings, waardoor je meer wil eten. 
  • Volle producten hebben meer smaak. 
  • Light producten komen meestal uit de ongezondere voedingscategorieën. Focus liever op het eten van meer groenten, fruit en vis. Deze gezonde, natuurlijke categorieën hebben geen misleidend light label. Ze zijn gewoon gezond en goed voor je. 

Maar hoe zorg je er dan voor dat je toch minder calorieën en suikers eet en de juiste hoeveelheid gezonde vetten binnenkrijgt? Met een FitChef eetschema! Met een FitChef Premium abonnement krijg je namelijk elke week heerlijke recepten op maat toegestuurd die helemaal zijn aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoefte. 

Zo kan jij genieten van heerlijke gerechten met echte ingrediënten. En je hoeft je geen zorgen te maken over de calorieën, die zijn helemaal aangepast aan jouw doelstelling. 
 
👉 Meld je hier aan voor eetschema’s om af te vallen

Voorbeelden gezonde(re) light producten

Voor je gezondheid is het dus beter om light producten zoveel mogelijk te laten staan en te kiezen voor echte, natuurlijke voeding. 

Maar als je jezelf eens wil verwennen met een iets ongezondere snack, dan kan een light product zeker van pas komen. 

  • Eet je graag meer yoghurt, maar heb je je calorieën voor de dag al binnen? Dan kan je best eens kiezen voor een zuivelproduct waar 30% minder vet in zit, zonder dat dit gecompenseerd is met extra suikers. 
  • Water en thee drinken is natuurlijk het gezondst om jezelf te hydrateren. Wil je toch eens genieten van frisdrank dan is light een betere keuze. Ideaal voor in een restaurant of in de kroeg met je vrienden. Maar zie het nog steeds als een treat; al die zoetstoffen zijn ook niet ideaal voor je lichaam.