Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Ontdek waarom mayonaise gezond is!

Is het gezond

Mayonaise heeft een slechte reputatie. We vinden het allemaal “zoo heerlijk”, maar het zou erg slecht voor je zijn en je wordt er dik van. Dat zou jammer zijn, want deze saus past erg goed bij tal van koude en warme gerechten. Het is natuurlijk heerlijk bij een bakje patat en een stukje vlees. Ook bij gezonde maaltijden zoals bijvoorbeeld salades of een garnalencocktail hoort een beetje mayonaise om het gerecht af te maken. Moeten we deze saus vaarwel zeggen in onze poging om gezonder te eten en eventueel af te vallen? Of is mayonaise gezond en past het, met mate, in een gevarieerd voedingspatroon? Wij kiezen alvast voor de laatste optie. Je leest in deze blog waarom!

Wat zijn de ingrediënten voor pure Hollandse mayonaise? 

We gaan je geen kookles geven, maar om te weten of mayonaise gezond is moeten we wel weten wat erin zit. De basisingrediënten zijn: 

  • 2 eidooiers
  • circa 2 theelepels mosterd
  • 2 eetlepels azijn of wittewijnazijn
  • 300 milliliter zonnebloemolie of olijfolie

Zoals je kan zien zitten er in mayonaise vooral gezonde ingrediënten. Ben je benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van eieren of olijfolie, lees dan onze specifieke blogs. Ook mosterd is een puur en gezond product, voornamelijk bestaande uit mosterdzaadjes en wijnazijn.

De olie in mayonaise

Een belangrijk ingrediënt in mayonaise is de olie. Mayonaise op basis van olijfolie heeft logischerwijze ook de gezondheidsvoordelen van olijven. Maar de meeste mayonaise in de winkel wordt gemaakt met plantaardige olie zoals zonnebloemolie. 

Zonnebloemolie is niet per se ongezond, maar bevat voornamelijk omega 6-vetzuren. Deze vetzuren zijn zelfs goed voor ons, maar het probleem is dat we in ons westers dieet veel te veel omega 6-vetzuren innemen in vergelijking met omega 3- (en omega 9-) vetzuren. Als deze verhouding niet goed zit werkt dit ontstekingen in de hand. Daarom dat het beter is om omega 6-vetzuren te minderen. 

In de bio-winkels of betere supermarkten vind je wel mayonaise op basis van olijfolie. Deze is net iets duurder, maar maakt wel een groot verschil voor je gezondheid. 

Witte wijnazijn

Azijn is een gefermenteerd product waarbij micro-organismen suikers omzetten in azijnzuur. Witte wijnazijn houdt een gezonde bloeddruk in stand en ondersteunt het hart en de bloedvaten. In de winter kan het ademen boven een warme pan water met azijn je van je verkoudheid afhelpen. Het is dus ook een gezond ingrediënt. 

Wat zit er nog meer in mayonaise uit de supermarkt? 

Mayonaise uit de supermarkt bevat helaas vaak ook andere ingrediënten om de prijs te drukken. Let bijvoorbeeld op voor: 

  • plantaardige oliën zoals raapzaadolie die te veel omega 6-vetzuren bevatten. 
  • extra toegevoegde suiker
  • “aroma’s”  die vaak ook niet zo gezond zijn als ze klinken
  • e-nummers: deze zijn niet allemaal slecht, je kan dit eventueel controleren met een app. 

“Echte” mayonaise bestaat dus uit gezonde ingrediënten. Maar als je gaat winkelen zal je goed moeten uitkijken. De beste mayo’s vind je in bio-winkels en speciaalzaken. Of je maakt hem natuurlijk zelf! 

Wat is de bereidingswijze van mayonaise? 

Mayonaise bevat dus enkel gezonde ingrediënten, maar hoe zit het met de bereidingswijze? Voor de bereiding van mayonaise worden de ingrediënten enkel gemengd, gemixt en opgeklopt. Er wordt niets verhit, ook de vetten niet, en dat is een groot voordeel.

Het is namelijk zo dat bij het verhitten van vetten de vetzuren kunnen afbreken en oxideren waardoor schadelijke stoffen ontstaan zoals aldehyden. Omdat er bij mayonaise geen verhitting plaatsvindt kan extra vierge olijfolie gebruikt worden en blijven alle gezondheidsvoordelen behouden. 
 
Eieren zijn ook prima als je ze rauw in een gerecht gebruikt. In Nederland zijn de controles in voedingsfabrieken enorm streng en de kans op besmettingen zoals salmonella is dan ook bijzonder klein. 

Word je dik van mayonaise? 

Het zal misschien een verrassing zijn dat mayonaise eigenlijk vol gezonde ingrediënten zit en zelfs de bereidingswijze al de goede stoffen bewaart. Maar hoe zit het met de calorieën? Is mayonaise een dikmaker? 
 
Mayonaise bevat inderdaad veel calorieën, gemiddeld zo’n 679 kcal per 100 gram, welke bijna uitsluitend uit vet komen. Als je bij elke maaltijd 2 volle eetlepels mayo toevoegt dan zal je behoorlijk snel te veel calorieën innemen en dus aankomen. 

Maar dat maakt van mayonaise geen verboden product, ook niet als je wil aankomen. Vergelijk het met noten, deze bevatten ook veel calorieën, maar worden zelfs aangeraden om af te vallen omwille van de gezonde vetten en de verzadiging die ze geven. 

Als een eetlepel mayonaise jou motiveert om een heel bord salade met droge kip weg te werken, dan is dat helemaal prima. Op die manier heb je een grote maaltijd binnen, vol met gezonde eiwitten, gezonde vetten en superveel groenten

Als je kiest voor een bak patat met enorm veel vet en je voegt er nog eens een extra schep mayo aan toe, dan levert dit jou veel te veel calorieën en juist te weinig gezonde vitamines en mineralen op. Het gaat dus allemaal om de context en de hoeveelheid. 

Kortom: is mayonaise gezond?

Als je kiest voor een versie met pure ingrediënten en olijfolie, dan is mayonaise gezond en past het in elk voedingsschema, ook als je wil afvallen. De kunst is om het in te passen in een gezond voedingsschema met veel groenten en een gezonde eiwitbron.