Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is ontbijtkoek gezond?

Is het gezond

Ontbijtkoek is een van de vaste items aan de ontbijttafel in Nederland. Hoewel het voor veel mensen niet meer weg te denken is, is het toch belangrijk om even stil te staan bij de voedingswaarde ervan. Want ontbijtkoek is helaas niet zo gezond als we zouden willen.

Wat is ontbijtkoek?

Ontbijtkoek is een koek op basis van roggemeel en suiker of stroop. Het is dus een erg calorie- en koolhydraatrijke hap. Er zijn veel varianten van ontbijtkoek. Sommige zijn gevuld met appel, rozijnen of noten. En ook de specerijen kunnen erg verschillen. 

Wat is het verschil tussen ontbijtkoek, peperkoek en kruidkoek?

Ontbijtkoek kent verschillende namen zoals snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, hapkoek, honingkoek of pondkoek. Ontbijtkoek en peperkoek is dus ook helemaal hetzelfde. De naam kruidkoek wordt ook vaak gebruikt. Met deze laatste bedoelt men soms specifieke ontbijtkoek met specerijen als kaneel, foelie, nootmuskaat en kruidnagel. Maar alles is ontbijtkoek, óók als er specerijen in zitten. 

Voedingswaarde ontbijtkoek

Ontbijtkoek wordt gemaakt op basis van rogge. Dat klinkt veelbelovend. Maar meestal wordt er roggebloem gebruikt. Dat is rogge, ontdaan van het volkoren vliesje en helaas dus ook van (bijna) alle voedingswaarde. De roggebloem die gebruikt wordt is dus niet veel meer dan een berg koolhydraten zonder al te veel voedingsstoffen, net als in wit brood

Hoewel rogge de basis zou moeten zijn, zie je helaas meestal op de verpakking dat het eerste ingrediënt glucose-fructosestroop is. Dat betekent dat er meer suikers in zitten dan granen! Zowel suiker, glucosestroop, fructosestroop en kandij zijn allemaal geraffineerde suikers die je het beste kan mijden. 

Het gevolg: normale ontbijtkoek bevat per 100 gram ongeveer 305 kcal, waarvan 1,65 g vet, 2,5 g eiwitten, 69 koolhydraten (waarvan 40 gram suikers!) en 3,4 gram vezels. Een heuse calorie- en suikerbom zonder al te veel vitamines of mineralen.

Neen, ontbijtkoek is niet gezond! 

Is volkoren ontbijtkoek gezond?

Gewone ontbijtkoek bevat amper 3,4 gram voedingsvezels. Volkoren ontbijtkoek lijkt dan een goede optie om meer vezels op te nemen en meer vitamines en mineralen. 

Hoewel volkoren ontbijtkoek een beetje volkoren meel bevat, is dit niet gereglementeerd. Het hoofdingrediënt is meestal nog steeds een vorm van suiker. En ook volkoren ontbijtkoek bevat gemiddeld 38 gram suikers en amper 5 gram vezels. Gezond? Neen. 

Is koolhydraatarme ontbijtkoek gezond?

Ontbijtkoek is koolhydraatrijk. Koolhydraatarme ontbijtkoek bestaat niet. De hoofdingrediënten zijn rogge en suiker. Ontbijtkoek met minder koolhydraten bevat meestal nog steeds 46 koolhydraten per 100 gram.

Meestal worden er meer vezels gebruikt zoals polyolen, soms tot wel 20 gram. Dit lijkt gezond, maar te veel polyolen zorgen voor een laxerende werking en meer darmgassen. 

Conclusie: deze ontbijtkoeken zijn niet koolhydraatarm en ook niet gezonder dan andere ontbijtkoek. 

Is ontbijtkoek zonder suiker gezond?

Suikervrije ontbijtkoek bestaat wel. Hierbij is roggebloem wel het hoofdingrediënt. En meestal wordt er gebruik gemaakt van extra vezels van de cichoreiwortel, een 100% plantaardige vezel,  rijk aan inuline. 

Deze ontbijtkoek bevat dan wel geen suiker. Er zitten nog steeds veel calorieën in en vrij weinig vitamines en mineralen. Deze soort is dus niet zo ongezond of schadelijk als de rest, maar ook niet voedzaam of gezond. Suikervrije ontbijtkoek is niet veel meer dan onnodige lege calorieën. 

Conclusie: is ontbijtkoek gezond?

Nee. Laten we er geen doekjes om winden; ontbijtkoek is niet gezond. Het zit vol snelle suikers die erg nadelig zijn voor je gewicht, je bloedsuikerspiegel, je lever en je algehele gezondheid. Ontbijtkoek voegt ook nauwelijks iets van voedingsstoffen toe, waardoor we de lege calorieën niet kunnen goed praten.

Een gezonder alternatief is zelfgemaakt suikervrij bananenbrood met 100% pure en meer voedzame ingrediënten zoals bananen, eieren, roomboter en volkoren meel. Dit is erg lekker en nog leuk om te maken ook!