Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zijn rijstwafels gezond?

Is het gezond

Rijstwafels zijn erg gewild als gezonde snack. Ze zijn heerlijk licht en bevatten niet zo veel calorieën. Maar in verhouding bevatten ze wel een hoge hoeveelheid koolhydraten. Is het daarom wel goed om deze te eten als je wil afvallen? En zitten er eigenlijk ook gezonde voedingsstoffen in rijstwafels? Wij zochten het voor je uit.

Zijn rijstwafels gezond?

Of rijstwafels gezond zijn bekijken we aan de hand van de hoeveelheid calorieën en macronutriënten en de aanwezigheid van andere gezonde voedingsstoffen (micronutriënten). 

Wat is de voedingswaarde van rijstwafels? 

Per 100 gram bevatten rijstwafels 374 kcal. Deze energie komt uit 8 gram eiwit, 3,5 gram vet en 74,5 gram koolhydraten. 

Rijstwafels bevatten dus best véél koolhydraten. Dit zijn gelukkig voornamelijk langzame koolhydraten en slechts 2,5 gram snelle suikers.  Er zit ook 4,5 gram vezels in die de opname van de suikers stabiliseren. 

Wat echter belangrijk is, is hoe je de rijstwafels in je voedingspatroon inplant. Eet je ze als een extra snack boven op je dagelijkse energiebehoefte? Dan zul je ervan aankomen. Eet je rijstwafels met appelstroop? Dan jaag je je bloedsuikerspiegel de hoogte in. Maar het kan ook anders. 

Als je rijstwafels eet als lichte maaltijd of gezonde snack en het aantal koolhydraten past binnen je energiebehoefte, dan is er op dat gebied alvast geen probleem en kan je ervan afvallen. Zo kan je bijvoorbeeld ‘s middags rijstwafels eten met beleg in plaats van boterhammen. Een gemiddelde rijstwafel van 8 gram bevat ongeveer 31 kcal, een gemiddelde boterham van 35 gram bevat ongeveer 81 kcal. Zo bespaar je juist calorieën en koolhydraten! 

Maar hoe zit het dan met die bloedsuikerspiegel? Koolhydraatrijke producten verhogen je bloedsuikerspiegel meer dan eiwitten en vetten. Dat klopt, maar als je geen appelstroop, maar bijvoorbeeld kaas of hummus kiest als beleg, dan kan je dit grotendeels balanceren. Het effect op je bloedsuikerspiegel hangt altijd af van de hele maaltijd. 

Gezonde voedingsstoffen in rijstwafels

Rijstwafels bevatten heel wat goede vitamines en mineralen. Zo bevatten ze onder andere erg veel vitamine B1, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B11 en de mineralen magnesium en koper. Dat komt natuurlijk omdat rijstwafels gemaakt zijn van gepofte rijst, welke net als granen vol B-vitamines zit. Ze dragen ook bij aan je dagelijkse benodigde hoeveelheid selenium en zink.

Zijn maïswafels gezond?

Maïswafels bevatten per 100 gram 385 kcal en zo’n 85,9 gram koolhydraten. Ook hier zitten tal van B-vitamines in zoals vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6 en vitamine B11. Maar ook vitamine A, vitamine K en vitamine C vind je in maïs. Wat betreft mineralen zijn vooral magnesium, mangaan, koper, zink en ijzer vertegenwoordigd.

Maïswafels zijn dus ongeveer even gezond als rijstwafels. Ze bevatten iets meer koolhydraten, maar eveneens veel gezonde vitamines en mineralen. Af en toe tussen beide variëren zorgt voor de beste mix van voedingsstoffen. 

Welke rijstwafels zijn het gezondst?

De ene rijstwafel is al lang de andere niet meer. Wil je de gezondste rijstwafels kopen? Kies dan voor de meest natuurlijke variant. Vermijd rijstwafels met smaaklaagjes, want die zijn meestal erg synthetisch. Ga voor natuurlijk en biologisch en beleg je rijstwafels zelf met gezonde smeersels. 

Afhankelijk van het merk vind je in sommige versies meer of minder zout, vezels, koolhydraten en eiwitten. Kijk dus altijd goed op de verpakking en kies wat jij het belangrijkst vindt. 

Tips voor supergezonde rijstwafels

Wil je je rijstwafels zo gezond mogelijk maken? Probeer dan deze tips: 

  • Vermijd zoet beleg; rijstwafels zijn al koolhydraatrijk
  • Kies voor een rijkelijk beleg dat goed vult, zoals een dikke laag hummus
  • Vergeet je groenten niet: een blaadje sla of een schijfje tomaat of komkommer werkt prima
  • Kies een heerlijke gezonde smaakmaker zoals augurken of gebruik (verse) kruiden
  • Koop zoutarme rijstwafels en gebruik enkel zout als je dat echt wil

Rijstwafel recepten

Zijn rijstwafels gezond? Ja, dus. Als je ze aanvult met gezond beleg en groenten. Laat je inspireren door enkele van onze simpele, maar heerlijke rijstwafelrecepten.