Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is vruchtensap gezond?

Is het gezond

Elke ochtend een glaasje jus d’orange bij het ontbijt lijkt op een erg gezonde gewoonte. Maar is dat ook zo? Vruchtensap drinken is helaas niet hetzelfde als los fruit eten. En het ene vruchtensap is het andere niet…

Wat is vruchtensap?

Vruchtensap is niets meer of minder dan het sap dat overblijft na het persen van fruit. Sinaasappelsap is het meest populair, maar je hebt bijvoorbeeld ook appelsap, perensap en het exotischere ananassap. 

Is vruchtensap net zo gezond als los fruit?

Als je een sinaasappel of een ander stuk fruit perst, dan behoud je niet alle, maar wel de meeste vitamines en mineralen. Het voordeel van vruchtensap is dat je al gauw 3 stukken fruit kan drinken en dus heel veel vitamines binnenkrijgt. 

Maar toch is vruchtensap drinken niet even gezond als een los stuk fruit: 

  • Er zitten geen of veel minder vezels in
  • Wateroplosbare vitamines gaan deels verloren bij persen, verhitten en bewaren
  • De concentratie aan fruitsuikers is veel hoger
  • Omdat je niet moet kauwen vermeng je het sap nauwelijks met je speeksel
  • Je bloedsuikerspiegel wordt harder beïnvloed
  • Ook je lever krijgt plots heel veel fructose te verwerken

Af en toe een glaasje vruchtensap drinken kan wel gezond zijn, maar een los stuk fruit eten is nog altijd beter. Overdrijf er dus niet mee en zie het al een extraatje en niet als de basis van je voedingspatroon. 

Welke vruchtensappen zijn het gezondst? 

Het gezondste vruchtensap is zo vers mogelijk en er is niets aan toegevoegd of uitgehaald. 

Vers vruchtensap

Hoe verser het sap, hoe meer vitamines er bewaard blijven. Laat je je vers geperst sap een tijdje in de koelkast staan, dan gaat er heel wat vitamine C verloren. En koop je vruchtensap uit de supermarkt, dat verhit is geweest en/of al lang in de winkelrekken staat, dan zitten er ook minder vitamines in. 

Vruchtensap zonder suiker

De fructose is van nature aanwezig in fruit en kan je niet vermijden. En als je 2-3 stuks fruit per dag eet (of drinkt), dan kan je lichaam dit prima aan. 

Maar als je vruchtensap koopt met extra suiker, dan heeft dit een nog grotere impact op je bloedsuikerspiegel (en je gewicht), zonder dat je hier ook extra vezels of vitamines bij krijgt. Extra suikers wil je daarom absoluut vermijden! 

Diksap

Diksap is letterlijk ingedikt vruchtensap. Er is dus veel water uitgehaald en een glaasje diksap bevat daarom nog meer suikers dan normaal vruchtensap. Het is op zich niet “ongezonder”, maar wel veel geconcentreerder en je moet er dus extra mee opletten. 

Zelf gezonde vruchtensap maken

Gezond vruchtensap maken is erg makkelijk, maar je hebt er wel de juiste tools voor nodig. Voor een verse jus d’orange gebruik je een handmatige of elektrische pers. En voor appels, peren en ananas zijn er ook allerlei apparaten op de markt.

Het beste investeer je in een juicer waar je zowel gezond vruchtensap als groentesappen mee kan maken. Groentesappen bevatten veel minder suiker en zijn eigenlijk een beter keuze. En door ze te mixen met een beetje vruchtensap zorg je voor een heerlijke smaak.