Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoe gezond is yoghurt? En welke yoghurt is het gezondst?

Is het gezond

In de meeste landen is zuivel en dus ook yoghurt een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon. In Nederland raadt het Voedingscentrum aan om dagelijks 250 tot 500 ml melk en melkproducten zoals yoghurt te consumeren. Maar hoe gezond is yoghurt eigenlijk en is de ene soort gezonder dan de andere?

Is yoghurt gezond?

Wat yoghurt gezond maakt, is het gebruik van melkzuurbacteriën waardoor de melksuiker fermenteert. Dat betekent dat de melksuiker (lactose) omgezet wordt in melkzuur. Zowel de bacteriën zelf als de melkzuur zijn enorm gezond voor onze darmflora. 

Een gezonde darmflora is de bakermat van jouw gezondheid. Het is niet alleen beter voor je spijsvertering, het versterkt ook  je immuunsysteem en verlaagt het risico op veel aandoeningen waaronder zelfs diabetes. 
Net als alle andere zuivel bevat yoghurt ook veel bruikbare eiwitten, calcium, fosfor, kalium, magnesium, vitamine B2, vitamine B12, vitamine D en vitamine K. 

De lactose die van nature in melk zit, wordt in yoghurt grotendeels gefermenteerd. Hierdoor kan het dus zijn dat mensen met een lactose-intolerantie geen melk kunnen verdragen, maar wel yoghurt. 

Yoghurt bevat een vrij hoge concentratie van de eiwitten wei en caseïne. Hoewel deze eiwitten erg geliefd zijn om de eiwitinname te verhogen, zijn er ook onderzoeken die aantonen dat deze eiwitten juist nadelig zijn voor je gezondheid. Vele experts spreken elkaar helaas tegen, wat de waarheid in het midden laat. 

Waar is yoghurt goed voor?

Yoghurt is zeker een handig voedingsmiddel om je eiwitinname te verhogen. Vooral krachtsporters maken er gretig gebruik van om de aanmaak van spiermassa te maximaliseren. 

Twee porties zuivel per dag zou de kans op darmkanker kunnen doen afnemen. En elke dag een kleine portie yoghurt (van minimum 60 gram) verlaagt het risico op diabetes type 2.

Uiteraard dragen alle aanwezige bacteriën, vitamines en mineralen bij aan je algehele gezondheid. 

Welke yoghurt is gezond?

De ene yoghurt is de andere niet. Afhankelijk van de exacte fermentatieprocedure en de gebruikte yoghurtcultuur ontstaan er veel verschillende soorten yoghurt met verschillende texturen en aroma’s. 

Is volle yoghurt gezond?

Volle yoghurt bevat een relatief hoog gehalte aan verzadigde vetten. Daardoor zitten er natuurlijk meer calorieën in. Als je wil afvallen moet je er dus niet mee overdrijven. Maar het is wel gezond. Eerder schreven we al een heel artikel over waarom verzadigde vetten gezond zijn. 

Wat vetten en calorieën betreft, geldt nog steeds dat je enkel aankomt als je meer eet dan wat je nodig hebt. En afvallen doe je alleen als je minder eet dan je normale energiebehoefte

Wil je zeker zijn van een evenwichtig en gezond voedingspatroon waarmee je je lichaamssamenstelling kan optimaliseren? Probeer dan eens de eetmenu’s van FitChef. 

Met een FitChef premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat, helemaal aangepast aan je persoonlijke behoefte. Zo kan je ongestoord van al dat lekkers genieten en tegelijk je doelstellingen behalen. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat 

Is magere yoghurt gezond?

Magere yoghurt bevat minder vet dan volle yoghurt en kan een prima keuze zijn als je zin hebt in yoghurt, maar je calorie-inname wil beperken. Van nature zit er in beide soorten even veel melksuiker. Maar om de afwezigheid van de rijke smaak van volle yoghurt te compenseren wordt er aan magere yoghurt vaak extra suiker toegevoegd. Deze versie kan je beter vermijden.

Toegevoegde suikers zijn veel slechter voor je gezondheid dan de van nature aanwezige vetten. Magere yoghurt zonder toegevoegde suikers is wel prima. 

Is soja yoghurt gezond?

Soja yoghurt is geen zuivel, omdat het niet van dierlijke melk gemaakt wordt. Het is een plantaardige versie van yoghurt, net als kokosyoghurt.

De sojabonen waarvan het gemaakt wordt bevatten heel erg veel goede eiwitten en zijn een goede bron van vitamines en mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine E en foliumzuur.

Het is dus een prima gezond alternatief voor normale yoghurt voor wie geen dierlijke producten eet. 

Wat is de gezondste yoghurt?

Het is moeilijk om een grote winnaar aan te duiden in de rijke yoghurt cultuur. Een van de belangrijkste gezondheidseffecten van yoghurt is het effect op je darmflora.

Een gezonde darmflora is een darmflora met een grote verscheidenheid aan goede bacteriën. Aangezien er bij verschillende soorten yoghurt soms ook verschillende soorten bacteriën gebruikt worden, is het het gezondst om regelmatig af te wisselen tussen verschillende soorten. 

Ben je op zoek naar de yoghurt met de meeste eiwitten, dan is Griekse yoghurt of Skyr een uitstekende keuze. Griekse yoghurt bevat ongeveer 9 gram eiwit per 100 gram. Dat is drie maal zo veel als de meeste andere soorten yoghurt. En Skyr bevat van nature maar liefst 11 tot 12 gram eiwitten per 100 gram. Een goede keuze dus als je spiermassa wil opbouwen.