Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zijn olijven gezond of dikmakers?

Is het gezond

Olijven worden vooral gekweekt in landen met een mediterraan klimaat zoals Italië en Griekenland. Geen wonder dat wij ze hebben leren kennen als topping op een pizza of verwerkt in een frisse salade. Maar de grootste hoeveelheid consumeren we in de vorm van olijfolie. De meeste mensen weten daarom wel dat er in olijven veel vet zit. Welke andere voedingsstoffen zitten er nog in? Zijn olijven gezond of dikmakers? En welke olijfolie kan je het beste gebruiken?

Oorsprong olijven

Of ze vroeger al wisten dat olijven gezond zijn weten we niet, maar ze aten ze wel. De oudste olijfpitten die ooit gevonden zijn, zijn ongeveer 8000 jaar oud. Ongeveer 6000 jaar geleden zou de eerste olijfolie zijn gemaakt.

Via allerlei genetisch onderzoek heeft men aangetoond dat de bakermat van de olijfboom zich in de Noord-Oostelijke Levant bevindt, in de gebieden in en rond Armenië en Palestina. Van daaruit verspreidde de bomen en de vruchten zich naar het Nabije-Oosten, de Egeïsche Zee, de Straat van Gibraltar en uiteindelijk naar het hele Mediterrane gebied. 

Zijn olijven dikmakers? 

Olijven bevatten gemiddeld 115 kcal per 100 gram. Dat komt vooral door de aanwezigheid van vetten (11g/100g). Puur op basis van calorieën kan je dus besluiten er niet te veel van te eten als je wil afvallen

Maar zoals we weten is de juiste hoeveelheid vetten ook essentieel voor wie gewicht wil verliezen. Vetten zijn namelijk erg verzadigend en spelen een belangrijke rol voor de opbouw van je hormonen. Een juiste hormoonbalans zorgt voor een makkelijkere vetverbranding en het behouden van je spiermassa. 

Niet alleen in je maaltijd, maar ook als snack zijn ze een slimme keuze. De vetten zijn namelijk niet alleen erg verzadigend, maar zorgen ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarom zijn olijven vaak een betere snack dan bijvoorbeeld een cracker met jam, waarbij je energieniveau een rollercoaster wordt. 

Omdat olijven zo gezond zijn verwerken we ze graag in onze FitChef eetmenu's. Met een FitChef Premium account worden de eetmenu's helemaal afgestemd op jouw persoonlijke energiebehoeftes. Zo kan je dus genieten van heerlijke recepten met olijven, en je gewichtsdoelstellingen behalen. 

👉 Meld je hier aan voor een gezond eetschema op maat

Waar zijn olijven goed voor? 

Olijven zijn niet alleen een goede keuze als je wil afvallen. Omdat ze gezond zijn passen ze in elk eetschema. De meest besproken gezonde voedingsstoffen zijn de Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte. 

Maar de echte kracht van deze mediterraanse vrucht zit eigenlijk in de minder bekende plantstoffen, “polyfenolen”. Deze stoffen hebben een beschermend effect op de hersenen en verminderen DNA-schade. Daarom kunnen ze op lange termijn zelfs preventief werken tegen hart-, spier-, of nierziekten. Polyfenolen zouden ook een effect hebben op de snelheid van celdelingen en gaan zo veroudering tegen. Misschien is dit wel het echte geheim van het gezonde mediterrane dieet

Olijven zijn dus supergezond en bevatten talrijke stoffen die een positief effect hebben op ons gewicht en onze gezondheid. En misschien zien we er daardoor wel langer jeugdig en jong uit. Dat laat ik me geen twee keer zeggen!  

Zijn groene olijven gezond? 

Er bestaan heel veel soorten en deze bevatten allemaal net iets andere hoeveelheden van de gezonde vetten en plantenstofjes. Maar als je de gezondste versie zoekt kan je je beter niet blind staren op de soort en de kleur. Zowel de groene als de zwarte olijf komt van dezelfde boom. Als ze groen zijn, betekent dit dat ze sneller geplukt werden. Maar de verschillen in voedingswaarde zijn niet erg groot. 

Groene olijven zijn supergezond en bevatten onder andere vitamine E (een krachtige anti-oxidant), koper, ijzer, calcium en natrium. 

Zijn zwarte olijven gezond? 

De zwarte olijven hebben veel langer kunnen rijpen. Dit rijpingsproces kost echter tijd, en dus ook geld. Daarom worden groene olijven vaak op een ongezonde manier bewerkt tot ze een zwarte kleur krijgen. Een olijf die bewerkt en zwart gekleurd is, heeft nog steeds een gladde structuur net als groene olijven. Dit zijn dus niet de meest natuurlijke en ook niet de meest gezonde olijven.

Echte gerijpte zwarte olijven zien er ietwat gerimpeld uit en zijn zeer intens bruin, zwart, of paars. Een rijpe zwarte olijf is te zacht om te ontpitten en bevat dus nog hun pit. Deze versie is dus wel onbewerkt en heeft het langst gerijpt, waardoor er erg veel voedingsstoffen inzitten. Zwarte olijven bevatten net iets meer ijzer dan groene olijven. Maar het verschil is niet zo groot. 

Als je de zwarte het lekkerste vindt, controleer dan zeker op kwaliteit! Olijven van betere kwaliteit vind je bijvoorbeeld op de markt of bij mediterrane supermarkten. Maakt de kleur je niet zo veel uit? Dan vermijd je met groene olijven sowieso dat ongezonde verkleuringsproces.

Welke olijfolie is het gezondst? 

Naast olijven zelf is natuurlijk ook olijfolie een goede aanvulling in je keukenkastje. Extra vièrge olijfolie is het gezondst. De kwaliteit van olijfolie is afhankelijk van allerlei factoren in het pluk en verwerkingsproces. Kwaliteitsvolle extra vièrge olijfolie herken je aan de kleur, geur en natuurlijk ook aan de smaak. De smaak is zeer aromatisch en de kleur intens groen of geel.

Om de kwaliteit te behouden moet de olie bewaard worden in een donkere fles. Het leukst is natuurlijk om naar een speciaalzaak te gaan en de verschillende oliën te proeven. Net als bij wijn kan je zo de subtiele verschillen in smaak leren herkennen en waarderen. 
 
Extra vièrge olijfolie is helaas niet geschikt om te bakken. Als je wil bakken met olijfolie doe je dit met gewone olijfolie. Dit is een mengsel van de eerste persing met geraffineerde olie. Maar ook deze olijfolie verdraagt geen hele hoge temperaturen. Betere alternatieven om in te bakken zijn roomboter, ghee of kokosolie.

Lekkere recepten met olijven

Wil je al eens proeven van wat FitChef te bieden heeft? Probeer dan alvast eens een van deze recepten: