'Slanke' minestrone met (homemade) pesto
Ingrediënten
- 3 blokjes vleesbouillon
- 100 gram shiitakes
- 1 courgette
- 2 uien
- 300 gram rundertartaar, biologisch
- 1 eetlepel (olijf)olie (10 ml)
- 1 eetlepel tomatenpuree (20 g)
- 400 gram tomatenblokjes
- 100 gram penne, volkoren
- 255 gram reuzenbonen, uit blik
- 200 gram bloemkoolroosjes
- 200 gram sperziebonen
- 25 gram groene pesto
Minestrone – en niet minestronesoep! – is een stevige, Italiaanse maaltijdsoep met verse groenten van het seizoen en zelfgemaakte pesto. Dit is echt een soep die je in een wat grotere hoeveelheid maakt. Dan wordt de soep gewoon ook lekkerder. Vries zo nodig de helft in een diepvriesbak in. Of bewaar de soep 1-2 dagen in de koelkast.
Zo maak je dit recept
- Breng in een pan 1,5 liter water met de verkruimelde bouillontabletten aan de kook.
- Snijd de shiitakes in plakjes en de courgette in blokjes. Snipper de ui.
- Meng de tartaar met wat zout en peper, kneed goed door en vorm er kleine soepballetjes van.
- Verwarm de olie in een soeppan en fruit de ui zachtjes glazig. Roer de tomatenpuree en tomatenstukjes met vocht erdoor en bak heel even mee. Schenk dan de bouillon erbij en voeg de penne en reuzenbonen met vocht toe. Roer goed door en voeg alle groenten en tot slot ook de tartaarballetjes toe. Breng de soep al roerend aan de kook en kook de minestrone in 10 minuten zachtjes gaar, roer regelmatig.
- Roer er vlak voor het serveren de pesto door en schep de soep in grote kommen.
Tip van FitChef
1. Lekker met volkoren brood met zelf geraspte Parmezaanse kaas.
2. Biologische tartaar bevat minder vet dan normale tartaar. Je kunt ook normale tartaar gebruiken.
3. Pesto geeft gerechten een pittige smaak, maar bevat veel vet uit olie en noten. Probeer het eens zelf te maken op de volgende manier manier: Snijd een sneetje volkorenbrood in blokjes en verkruimel ze heel fijn in de keukenmachine. Voeg 30 g verse basilicum (blaadjes en steeltjes) met 1 gehakte teen knoflook en 2 eetlepels Parmezaanse kaas toe en meng alles tot een rulle groene massa. Voeg 2 eetlepels olie en 2-3 eetlepels water toe en meng alles tot een gladde pesto. Voeg zo nodig meer water toe tot het de gewenste dikte heeft.