Sodabread met frambozenspread
Sodabread met frambozenspread
93kcal Per plak
5g Eiwitten
16g Kh
1g Vetten
2g Vezels
Ingrediënten
- 200 ml halfvolle melk
- 200 ml karnemelk
- 250 gram frambozen (diepvries)
- 300 gram volkorenmeel
- 80 gram havermout
- 1 eetlepel (olijf)olie
- 3 theelepels baksoda
- 3 eetlepels agavesiroop
- 250 gram skyr, naturel
Sodabread is vooral in Ierland populair. In plaats van gist gebruik je baksoda, waardoor je het deeg niet hoeft te laten rijzen. Zo wordt brood bakken een fluitje van een cent.
Zo maak je dit recept
- Laat de melk en karnemelk op kamertemperatuur komen. Laat de frambozen ontdooien. Verwarm de oven voor op 210 °C.
- Bestrooi de vorm met 1 eetlepel volkorenmeel en schud de vorm tot alle kanten met meel bedekt zijn.
- Meng in een kom het volkorenmeel met 60 g havermout, olie, bicarbonaat (baking soda), 1 eetlepel agavesiroop, melk en karnemelk tot een vochtig ‘pasta-achtig’ deeg. Roer goed en werk snel, het rijsproces begint al zodra je de karnemelk erdoor roert.
- Doe het deeg over in het bakblik, strijk de bovenkant glad en strooi de rest van de havermout erover. Dek de vorm losjes af met aluminiumfolie. Schuif de vorm in de oven en bak het brood 15 minuten met folie. Neem het folie weg en bak nog 10-15 minuten. Laat even in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.
- Maak intussen de frambozenspread: wrijf de frambozen boven een steelpan door een zeef. Roer er 2 eetlepels agavesiroop door en laat de frambozenpuree 4-6 minuten zachtjes pruttelen tot een dikke heldere saus. Laat afkoelen. Roer de frambozensaus door de skyr tot het een egaal roze spread wordt.
- Snijd het brood in dunne plakken en geef de frambozenspread er in een schaaltje bij.
Benodigdheden
- Blender
- Bakblik (Ø 23 cm of 20 x 20 cm), bodem bedekt met ingevet bakpapier
Tip van FitChef
Je kunt ook kwark i.p.v. skyr gebruiken als je dat liever hebt. Of vervang de agavesiroop door ahornsiroop.