Weekmenu's op maat!

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Waar zit jodium in?

Voedingsstoffen

Jodium is een sporenelement. Dat wil zeggen dat het een mineraal is waar we slechts een heel kleine hoeveelheid van nodig hebben. Maar dat betekent niet dat het onbelangrijk is. Integendeel, jodium speelt een erg cruciale rol in het lichaam, waardoor het dus belangrijk is dat we er voldoende van binnenkrijgen.

Wat is jodium?

Jodium is vooral belangrijk voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen werken als het ware als een thermostaat. Ze regelen hoeveel energie er mag gespendeerd worden in je lichaam. Een goede balans van je schildklierhormonen is dus essentieel voor je stofwisseling en de groei van alle lichaamsweefsels. 

Jodium tekort

Een jodiumtekort zorgt ervoor dat er minder schildklierhormoon geproduceerd wordt waardoor je lichaam in de spaarstand terechtkomt. Dit kan leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen bij kinderen. Bij volwassenen zorgt het vooral voor klachten zoals gewichtstoename, het veel koud hebben, traagheid en obstipatie. 

Hoeveel jodium per dag heb je nodig?

In Nederland is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opgesteld. De Gezondheidsraad baseert zich op de aanbevelingen uit Scandinavië. 

Voor volwassenen van 18 jaar en ouder wordt 150 mcg per dag aangeraden. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is dit 200 mcg. Voor alle volwassenen geldt een bovengrens van 600 mcg. 

Waar zit jodium in?

Jodium komt van nature voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Maar in Nederland eten we niet zo veel vis en niet elke bodem is rijk is aan dit mineraal. Daarom is het niet vanzelfsprekend om er op een natuurlijke manier voldoende van binnen te krijgen. Om deze reden wordt het ook toegevoegd aan vleeswaren, sommige soorten keukenzout en bakkerszout. 

Jodium in voeding, een overzichtelijke lijst:

Om op een natuurlijke manier voldoende binnen te krijgen zijn deze voedingsmiddelen ideaal. De hoeveelheid staat weergegeven in mcg per 100 gram. 

  • Kabeljauw: 196 mcg  
  • Kreeft: 139 mcg 
  • Hom en kuit: 125,5 mcg 
  • Mosselen: 124,7 mcg 
  • Kaviaar: 103 mcg 
  • Brood: 67,6 mcg 
  • Oesters: 60 mcg 
  • Paling: 60 mcg
  • Makreel: 56,4 mcg
  • Koolvis: 56 mcg 
  • Ansjovis: 55 mcg 
  • Garnalen: 55 mcg 
  • Eieren: 35,5 mcg 
  • Tonijn: 30 mcg 
  • Haring: 28,9 mcg 
  • Tong: 25 mcg per 
  • Zalm: 23,8 mcg 
  • Sardientjes: 23 mcg 
  • Kaas 48+ (oud): 21 mcg 
  • Inktvis: 20 mcg 
  • Melk: 14,9 mcg 
  • Yoghurt: 14,9 mcg 
  • Andijvie: 6,4 mcg 
  • Banaan: 2,5 mcg 

Jodium supplementen 

Jodiumsupplementen zijn niet nodig als je een normale en gezonde levensstijl hebt. Indien je er toch over twijfelt, raadpleeg dan een arts, aangezien een te grote inname ook schadelijk kan zijn. 

Het gebruik van kelptabletten als suppletie wordt echter afgeraden omdat de hoeveelheid jodium in kelp te sterk varieert. Laat je ook hierin adviseren door een deskundige. 

Jodium tabletten zijn het meest bekend omdat ze genomen worden bij een kernramp om de schildklier te beschermen. Deze tabletten preventief nemen heeft echter weinig zin.