Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Wat zijn de voor- en nadelen van een vetarm dieet?

Afvallen

Wie wil vermageren zal calorieën moeten schrappen. Daarin kan je enkel kiezen tussen eiwitten, koolhydraten of vetten. Eiwitten zijn belangrijk voor de spieropbouw en allerhande andere processen. De meeste mensen weten dat ze hier best niet te veel in schrappen. Hierdoor lijkt de dieetwereld verdeeld in twee kampen: voorstanders van het koolhydraatarme dieet en voorstanders van een vetarm dieet. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen van een vetarm dieet op een rijtje.

Wat is een vetarm dieet?

Een vetarm dieet houdt natuurlijk in dat je een deel van je vetten gaat schrappen. Enerzijds kan je je “overmatige” vetinname schrappen, maar toch nog je ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) respecteren. De ADH voor vet is ongeveer 20-30% of 1 gram vet per kg lichaamsgewicht. 

Anderzijds kan je er ook bewust voor kiezen om je vetinname onder je ADH te laten zakken, je wil immers kilo’s verliezen. Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor je gezondheid.

Voor- en nadelen van vetarm eten

Het effect en de voor- en nadelen van een vetarm dieet zijn afhankelijk van hoeveel vetten je precies uit je dieet haalt. Zouden de voordelen opwegen tegen de nadelen?

Voordelen van een vetarm dieet

  • Kcal verlagen. Vet bevat 9 kcal per gram. Dat is meer dan het dubbele van eiwitten en koolhydraten (elk 4 kcal/ gram). Het schrappen van 50 gram vet heeft dus een groter effect op je calorie-inname dan 50 gram koolhydraten of eiwitten uit je dieet halen.
  • Meer volume eten. Als je vetten vervangt door koolhydraten kan je in principe meer volume (in gram) aan voedsel eten. Dat lijkt een goede zaak om honger te vermijden. 
  • Gezonder eten. Als je een vetarm dieet volgt, dan vermijd je automatisch fastfood zoals hamburgers, bewerkte vleeswaren en gefrituurde voeding. Voor sommige mensen is het een mooi houvast om gezonder te eten.

Nadelen van een vetarm dieet

  • Vet is verzadigend. Vet mag dan wel veel kcal bevatten, het is ook erg verzadigend waardoor je er niet snel teveel van eet. Vetten in hun natuurlijke vorm zoals avocado, noten en zalm geven je een diep verzadigend gevoel.
  • Vet is gezond. Indien je minder vetten eet dan je ADH verstoor je je hormoonbalans. Vetten zijn erg belangrijk voor de opbouw van hormonen en hebben een functie in elke cel van het lichaam. 
  • Omega-3 tekort. Er heerst al een algemeen omega-3 tekort bij het grootste deel van de bevolking. Door vetten te schrappen maak je dit alleen maar erger. 
  • Meer koolhydraten en cravings. Door vetten te schrappen eet je in verhouding meer koolhydraten. Het zijn echter juist de koolhydraten die voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen en je doen “craven” naar méér eten. 
  • Minder eiwitten. Vette vis zoals zalm bevat vetten in combinatie met eiwitten. Een kipfilet bak je meestal in olie. Als je deze producten gaat vermijden kom je mogelijk in de problemen met je eiwitinname.

Wat is vetarm voedsel?

Vetarm voedsel is vaak koolhydraatrijke plantaardige voeding, maar niet per se. De uitzonderingen zijn niet-vette vis en mager vlees. Indien je graag een vetarm dieet wil proberen kan je je richten op deze producten:

  • Granen en brood
  • Aardappelen
  • Rijst
  • Pasta
  • Mager vlees
  • Niet vette vis
  • Fruit
  • Groenten

Wel of geen vetarm dieet volgen?

Een vetarm dieet heeft duidelijk zowel voor- en nadelen. De voordelen worden echter overschaduwt door de neveneffecten. Ieder lichaam is anders, maar een ideale aanpak zou zijn om je vetten te laten zakken tot de ADH, maar niet lager. 

Indien je toch lager wil gaan dan je ADH, zorg er dan vooral voor dat de kwaliteit van je vetten top is. Focus op de gezonde essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken zoals omega-3, omega-9 en (een beetje) omega 6.

Hulp nodig?

Om de juiste balans te vinden zonder je gezondheid in het gedrang te brengen is het aan te raden een gezond eetschema om af te vallen te gebruiken.

De FitChef eetschema’s zijn volledig gepersonaliseerd. Je eiwit-, koolhydraat- en vetbehoefte kun je door ons laten berekenen, maar indien je dat wenst kan je ook zelf aangeven hoeveel gram van deze macro's jij in je eetschema's wil. Ook kan je intoleranties aangeven, kiezen hoeveel maaltijden per dag je wil eten en nog veel meer. Super handig toch?

👉 Aanmelden voor FitChef eetschema's