Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoe gezond is vasten?

Gezondheid

Vasten is voor veel mensen gekoppeld aan iets religieus. Christenen vasten vaak 40 dagen voor Pasen en bij Moslims is er de Ramadan. Dit is echter geen toeval, want gezond vasten is niet alleen een lichamelijke beproeving, maar ook een mentale. Je hoeft er natuurlijk helemaal niet gelovig voor te zijn, maar het zet je wel aan het denken.

Wat is vasten?

Vasten betekent dat je je geheel of gedeeltelijk onthoudt van eten of drinken of van bepaalde voedingsmiddelen voor een bepaalde periode. Het is dus een ruim begrip, maar matigheid en soberheid staan enigszins centraal. 
Het vasten dat hier vooral aan populariteit wint, is het zich geheel onthouden van eten. Dit kan voor een halve dag zijn, tot wel 48 uur of meer. 

Periodiek vasten

Met periodiek vasten bedoelen we dat je het regelmatig toepast in je dagelijkse leven. Je doet het bijvoorbeeld wekelijks, om de dag of dagelijks. De populairste vorm hiervan is intermittent fasting

Intermittent fasting

Bij intermittent fasting eet je niet gedurende een periode van 14 uur, 16 uur of 18 uur. In principe zegt intermittent fasting niets over hoe gezond je eet of hoeveel je eet, maar duidt het enkel aan wanneer je niet eet.

Je kan je, theoretisch gezien, tijdens de eeturen dus nog volproppen met een berg fastfood en dan ben je nog steeds aan het intermitterend vasten. Uiteraard sla je de plank dan volledig mis en verdwijnen alle gezondheidsvoordelen. Gezonde voeding is dus nog steeds de basis. 

Een klassiek 16 uur vasten IF eetschema is:

  • 20:00: Stoppen met eten voor de komende 16 uur.
  • Geen avondsnack en geen ontbijt de volgende dag.
  • 12.00: De lunch wordt je eerste maaltijd die het vasten doorbreekt. 
  • 16.00: Snack of kleine maaltijd.
  • 19.00- 20:00: Je diner is de laatste maaltijd voor je nieuwe vastenperiode.

Met de eetschema's van FitChef kan je op een gezonde manier aan intermittent vasten doen. En het grote voordeel is dat het aantal calorieën in je schema is gepersonaliseerd en zich aanpast aan je persoonlijke maaltijdfrequentie en eetmomenten.

Dat betekent dat je er bijvoorbeeld voor kan kiezen om je ontbijt en ochtendsnack te schrappen en enkel een lunch en een diner te nemen, terwijl je calorieën toch ongewijzigd blijven (als je dat wil). Dat doen we door extra calorieën toe te voegen aan de maaltijden die je wel neemt. 

Uiteraard kan je onafhankelijk van het intermittent vasten ook je energiebehoefte wijzigen en ervoor kiezen om af te vallen, op gewicht te blijven of aan te komen. 

👉 Meld je hier aan voor persoonlijke eetschema's, met of zonder vasten

Prolonged fasting

Een andere methode is het lange vasten waarbij je niet eet gedurende 24 uur, 48 uur of misschien wel 5 dagen. Deze manier is iets extremer en niet voor beginners. Maar er zijn wel een aantal extra voordelen aan verbonden. 

Is vasten gezond?

Vasten is een stressor voor je lichaam, net als fitness. Pas je dit op een verstandige manier toe en bouw je het langzaam op, dan geniet je van veel gezondheidsvoordelen. Ga je ondoordacht te werk of luister je niet naar je lichaam, dan vraag je om problemen. Maar over het algemeen is het een gezonde beoefening. 

Voordelen voor het lichaam

De voordelen voor het lichaam zijn afhankelijk van het type vasten. Meestal treden de volgende positieve effecten op: 

  • Minder calorieën. Voor veel mensen is het een eenvoudige manier om minder calorieën te eten. Dat kan een voordeel zijn als je wil afvallen. 
  • Meer insulinegevoeligheid. Omdat je een tijd lang niet eet, produceert je lichaam geen insuline. Hierdoor zal de gevoeligheid van je cellen voor insuline weer toenemen. Dit heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid en werkt zelfs preventief tegen diabetes type 2. 
  • Makkelijkere vetverbranding. Op het moment dat er geen insuline geproduceerd wordt, en de bloedsuiker begint te dalen, zal het lichaam een gezonde dosis cortisol, glucagon en adrenaline aanmaken om vetten en suikers te verbranden. 
  • Betere cholesterolverhouding. Vasten doet het ongezondere LDL-cholesterol in je lichaam dalen en je behoudt het gezonde HDL-cholesterol.
  • Meer groeihormoon. Indien je voor 16-18 uur vast produceert je lichaam heel wat extra groeihormoon. Hierdoor behoud je dus makkelijk je spiermassa, ondanks dat je een langere periode niet eet. Indien je meerdere dagen vast, dan loop je wel het risico op het verliezen van spiermassa. 
  • Darmgezondheid. Indien je een tijdje niet eet, geef je je darmwand de tijd om zichzelf te herstellen. Dit kan verlichting geven bij het lekkende darm syndroom. En veel mensen voelen ook dat de vertering gewoon veel vlotter gaat. 
  • Autofagie. Dit is vooral een voordeel dat optreedt bij het langere vasten. Het lichaam gaat slecht werkende cellen herstellen of opruimen. Er is onderzoek dat suggereert dat dit een ondersteunende rol kan spelen bij het voorkomen of behandelen van kanker. 

Mentale voordelen van vasten

De mentale voordelen komen enerzijds voort uit de fysieke veranderingen en anderzijds uit de beproeving van niet "mogen" eten. 

  • Mentale alertheid. Indien je start met vasten kan je je minder alert voelen omdat je bloedsuiker lager is. Maar zodra je het een paar keer hebt gedaan, train je je lichaam hierop en merk je juist dat je alert en scherper bent. Dat komt omdat je bloedsuiker meer gestabiliseerd is en omdat je geen energie hoeft te besteden aan de vertering. 
  • Bewustwording. Door bewust niet te eten valt het je plots op hoeveel en hoe vaak we normaal gezien wel eten. Je lichaam voelt licht aan en je wordt je bewust van de impact van (zware) maaltijden op je lichaam en geest. 
  • Discipline en karakter. Vasten is supergezond, maar je brein denkt alleen maar aan overleven en dus aan eten. Om een periode niet te eten zul je je brein de baas moeten zijn. In het begin kan dit echt moeilijk zijn, omdat je nog last kan hebben van honger en cravings. Maar zodra je lichaam zich fysiek aanpast, wordt het ook mentaal makkelijker. 
  • Spiritueel. Indien je voor een langere periode vast kunnen er allerlei eigenaardige dingen gebeuren. Wil je vasten voor langer dan 24 uur, doe het dan fysiek rustig aan en neem de tijd voor meditatie en reflectie. Vraag wel altijd raad aan iemand die er verstand van heeft. Maar als je ooit 48 uur of langer vast, zul je daarna nooit meer dezelfde zijn.