Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Intermitterend vasten: 10 voordelen

Gezondheid

Wat en hoeveel je eet, heeft de grootste impact op je gezondheid. Maar ook wanneer je eet kan je metabolisme en je hormoonhuishouding beïnvloeden. De calorieën die je inneemt worden dus als het ware op een andere manier gebruikt. Intermitterend vasten kan je metabolisme positief beïnvloeden, maar er is ook een aantal valkuilen.

Wat is intermitterend vasten?

Intermitterend vasten is een vastendieet waarbij je ervoor kiest om enkel tijdens een bepaalde tijdsperiode van de dag te eten. Het meest bekende protocol is het 16:8 schema, waarbij je enkel eet tussen 12 uur 's middags en 8 uur 's avonds.

Welk intermitterend vasten schema je zelf best gebruikt, en wat je dan precies moet eten lees je in ons andere blog. Het is namelijk niet zo dat je er sowieso van afvalt of spiermassa mee kweekt. Alles hangt af van hoe jij dit schema verder invult. 

10 voordelen van intermitterend vasten

Een calorie is een calorie. Maar je metabolisme en je hormonen gaan zich anders gedragen als je een periode niet eet. En dat heeft allerlei extra voordelen. De belangrijkste voordelen van intermitterend vasten zijn:

1. Hogere insulinegevoeligheid

Wanneer je koolhydraten eet, maakt je lichaam insuline aan. Dat hormoon kan de suikers uit je bloed opnemen. Maar als je erg vaak koolhydraten eet, word je steeds minder gevoelig voor insuline en moet je er dus steeds meer van produceren. Als dat te lang doorgaat, kun je zelfs diabetes krijgen. Vasten zorgt echter voor een omgekeerd effect: met intermitterend vasten verbetert de gevoeligheid voor insuline juist.

2. Hogere vetverbranding

Heel de dag door eten en insuline produceren geeft je cellen het signaal om voeding op te nemen. Door lange tijd niet te eten wordt er geen insuline meer geproduceerd, maar een gezonde dosis cortisol, glucagon en adrenaline. Deze hebben als functie om energie zoals vetten en suikers vrij te maken. Je geeft je lichaam eindelijk eens de mogelijkheid (en noodzaak) om vetreserves aan te spreken.  

3. Betere cholesterolverhouding

Wanneer je vast, neemt het ongezonde LDL-cholesterol in je lichaam af. Deze daling in cholesterol zorgt dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten! Het gezonde HDL-cholesterol blijft juist wél behouden.

4. Meer groeihormoon

Het groeihormoon is belangrijk bij de aanmaak van weefsel, zoals een gezonde huid en nieuwe spiermassa. Wanneer je een tijdje vast, ga je meer groeihormonen produceren. Het helpt namelijk ook om energiereserves uit vetvoorraden te halen. De piek in groeihormonen treedt pas op, op het einde van je vastenperiode. Om hier optimaal van te profiteren is het 18-6 protocol het beste. 

5. Minder kanker

Intermittent vasten lijkt, alvast bij muizen, te zorgen voor minder tumoren en de afname van groei van bestaande tumoren. Het effect bij mensen wordt nog verder onderzocht, maar lijkt veelbelovend.

6. Minder ontstekingen

Vasten verlaagt de hoeveelheid oxidatieve stress, dus ontstekingen, in je lichaam. De afname van ontstekingsreacties kan heel belangrijk zijn! Het lijkt er namelijk op dat oxidatieve stress een grote rol speelt bij het ontstaan van auto-immuunziektes en ouderdomsziekten. 

7. Mentale alertheid

Als je een grote maaltijd gegeten hebt, voel je je meestal moe. Dat is normaal. Je lichaam bedankt je voor je inspanningen en heeft geen behoefte aan eten. Je mag dus gaan liggen, rusten en verteren. Indien je echter al een tijdje niet gegeten hebt, gebeurt het tegenovergestelde. Je lichaam boort je energiereserves aan en zet je hersenen helemaal op scherp! Hopelijk hoef jij vandaag niet te gaan jagen, maar die alertheid komt vast wel goed van pas. 

8. Gut health

Indien je de hele dag door eet staat je spijsverteringsstelsel altijd aan. In dat geval hebben je darmen nooit rust en geen tijd om kleine herstelwerkzaamheden uit te voeren. Door regelmatig een tijdje niet te eten zullen je darmen zich makkelijker herstellen. Dit komt vooral de darmwand ten goede en intermitterend vasten is dan ook ideaal voor iedereen met leaky gut symptomen.  

9. Spaar je calorieën voor later

Indien je je ontbijt overslaat, heb je nog heel wat calorieën over voor de rest van de dag. Dat kan handig zijn als je 's avonds een stevige maaltijd gepland hebt en liever niet wil aankomen

10. Je bespaart tijd

Een ander praktisch voorbeeld is tijdsbesparing. Indien je 's ochtends niet makkelijk uit je bed komt kan je voortaan weer een half uurtje langer slapen in plaats van te ontbijten. Zeker als je normaliter uit tijdsgebrek ongezonde ontbijtgranen of een donut naar binnen werkt kan je beter tijd besparen en tegelijk aan je gezondheid werken. 

Nadelen intermitterend vasten

Helaas zijn er ook een paar nadelen die ervoor zorgen dat niet iedereen evenveel aan intermitterend vasten heeft. De belangrijkste zijn:

Aankomen en veel eten is moeilijk

Heb je juist last van ondergewicht of ben je fanatiek krachtsporter? Dan kan intermitterend vasten een minder goede keuze zijn. Als je bijvoorbeeld van vroeg tot laat intensief lichamelijk werk moet verrichten, is je eerste maaltijd om 12 uur nemen waarschijnlijk niet haalbaar. Het is niet de bedoeling dat je te weinig energie hebt door intermitterend vasten! Het is namelijk lastig om extra calorieën binnen te krijgen als je alleen binnen een relatief korte periode kunt eten.

Dit hoeft echter niet te betekenen dat vasten voor krachtsporters een no-go is. Integendeel, de extra piek in testosteron en groeihormoon geeft je spieren juist een goede boost om te groeien. Indien je het beste van beide werelden wil, kan je bijvoorbeeld erg calorierijke voeding kiezen of enkel vasten op de dagen waarop je niet intensief sport. 

En dankzij de Intermittent Fasting eetschema's van FitChef weet je dat je nog steeds al je eiwitten en calorieën binnenkrijgt die je nodig hebt. 

👉 Meld je hier aan voor een gepersonaliseerd intermitterend vasten eetschema

Last van eetbuien

Niet iedereen slaagt erin om zich in te houden wanneer hij of zij uiteindelijk wel mag eten. Sommige mensen gaan juist extra veel eten nadat ze gevast hebben. Als je weet dat je snel last krijgt van eetbuien, is dit een risico. En zo kan intermitterend vasten je juist doen aankomen in plaats van afvallen.

Dit is echter een effect op korte termijn. Het is een zure appel waar je even doorheen moet. Intermitterend vasten maakt je op termijn namelijk gevoeliger voor insuline en stimuleert je vetverbranding. Hierdoor zal je na verloop van tijd juist makkelijker lang zonder eten kunnen en dus ook makkelijker afvallen. 

Een voorwaarde is wel dat je het intermitterend vasten op een gezonde manier aanpakt. Met de intermittent fasting schema's van FitChef eet je super lekker en gezond, waardoor je eetbuien op termijn helemaal verdwijnen.