Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Het perfecte voedingsplan voor het ectomorf lichaamstype

Aankomen

Heb jij een ectomorf lichaamstype en wil je graag aankomen? Dan kan je twee dingen doen. Of je gebruikt dit lichaamstype als een excuus voor het feit dat je geen spiermassa kan opbouwen. Of je gebruikt die kennis op een slimme manier om je voedingsplan te optimaliseren. Als je dat laatste doet, samen met hard werken in de sportschool, dan is (bijna) alles mogelijk.

Wat is een ectomorf lichaamstype? 

Mocht je toch nog twijfelen of je een ectomorf lichaamstype hebt, doe dan even de checklist. Ectomorfen zijn van nature erg slank en hebben een smalle lichaamsbouw. Ze hebben heel weinig lichaamsvet, maar ook weinig en dunne spieren. Ze hebben een hoog metabolisme en kunnen eten wat ze willen zonder aan te komen. 

Typische kenmerken van een ectomorf: 

  • Van nature slank
  • Smalle schouders en heupen
  • Dunne benen, armen en smalle borst en buik
  • Een dun en smal gezicht, met een hoog voorhoofd
  • Zwakkere en dunnere gewrichten
  • Weinig lichaamsvet
  • Weinig spiermassa en niet sterk
  • Snel metabolisme

Hoe ziet het ideale voedingsplan voor een ectomorf er uit?  

Omdat ectomorfen een hoge stofwisseling hebben zal je echt veel moeten eten als je wil aankomen. Om zo veel voeding te kunnen eten is het beter om je maaltijden wat te spreiden. Dit wil niet zeggen dat je de hele dag moet snacken. Maar intermittent fasting is meestal geen goed idee. Hou een minimum van 4 eetmomenten aan. Meer eetmomenten kan ook, maar de valkuil is dan dat de portiegrootte weer veel kleiner wordt en je uiteindelijk toch niet zo veel eet. 

Wat zijn de ideale macro’s voor een ectomorf? 

De basis om aan te komen is natuurlijk meer eten. Hoeveel calorieën je nodig hebt kan je berekenen met onze calculator. Maar omwille van je lichaamstype doe je daar het beste zo’n 300- 500 kcal extra bovenop. 

Om zo veel te kunnen eten is het handig om meer koolhydraten te eten. Koolhydraten verteren snel, waardoor je je totale energie-inname hoog kan houden. Ze leveren je ook goede energie om te sporten. 

Hou je daarom aan een minimum van 55% koolhydraten. Verder wordt een macroverhouding van 25% eiwitten en 20% vetten aangeraden.

Vind je dit allemaal erg ingewikkeld? Geen probleem. Met de eetschema’s van FitChef heb je altijd het perfecte voedingsplan op zak. Met een premium abonnement krijg je wekelijks eetmenu’s op maat toegestuurd, helemaal aangepast aan jouw persoonlijke behoefte. 

👉 Ontdek hier het perfecte voedingsplan voor het ectomorf lichaamstype

Zodra je lid bent kan je in je dashboard aangeven over hoeveel maaltijden jij je eetschema wil spreiden. Je kan de standaard macroverdeling gebruiken of de parameters manueel aanpassen aan je lichaamstype volgens de verhoudingen die hierboven beschreven staan. 

Op die manier heb je een strategisch plan waarbij je op een gestructureerde en vooral gezonde manier zal aankomen.