Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Waarom kom ik niet aan?

Aankomen

Sommige mensen denken dat je mazzel hebt als je wil aankomen: gewoon lekker veel eten; leuk en simpel. Maar dat is het zeker niet. Ten eerste wil je natuurlijk op een gezonde manier aankomen. En ten tweede lukt het sommige mensen echt niet om aan te komen, hoe hard ze ook hun best doen. Ben jij zo iemand? Geen zorgen, iedereen kan aankomen. Maar dan moet je wel enkele valkuilen vermijden.

Ik kom niet aan; 8 mogelijke oorzaken

Niet aankomen kan verschillende oorzaken hebben. Het goede nieuws is dat je met een beetje zelfreflectie snel kan ontdekken waar bij jou de uitdaging ligt. En de ultieme oplossing? Die vermelden we op het einde van dit blog. Ontdek eerst de 8 grootste oorzaken van niet aankomen. 

1. Je hebt geen honger

Als je wil aankomen moet je veel eten, dat is logisch. Maar zonder het gevoel van honger is dit echt onbegonnen werk. Om meer of sneller honger te hebben kan je minder vezels eten, meer vloeibare calorieën innemen, minder rauwe groenten eten (maar dan wel meer warme natuurlijk) en beter kauwen. Onderschat het kauwen niet. Goed kauwen zorgt ervoor dat je je eten veel sneller verteert en je weer eerder trek hebt. 

2. Je eet vaak, maar heel kleine porties

Veel personal trainers raden aan om vaker te eten. Dat is zeker een goed idee. Maar als je porties erg klein zijn, dan kan je alsnog te weinig calorieën binnen krijgen. Vaker eten kan je dus wel vooruithelpen, maar het kan soms de (verkeerde) illusie wekken dat je ook daadwerkelijk veel eet. 

3. Je eet grote porties, maar niet vaak

Het tegenovergestelde kan ook waar zijn. Je eet bijvoorbeeld wel heel grote porties tijdens het diner, maar als je verder enkel nog 2 kleine eetmomenten hebt, kan dat een foutief inzicht geven in hoeveel je daadwerkelijk eet. Misschien hielp het om de eerste 2 kilo aan te komen, maar niet meer. 

4. Je overschat de calorie-inhoud van voeding

Bovenstaande voorbeelden tonen aan hoe je je dagelijkse calorie-inname kan overschatten. Daarnaast kan je ook de daadwerkelijke calorie-inhoud van je voeding overschatten.

Een pizza heeft bijvoorbeeld vaak een “slechte” reputatie, maar soms valt het aantal calorieën best nog mee. Zeker als je er water bij drinkt en geen dessert neemt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je frisdrank moet nemen, maar wel dat je slimmer moet eten.

5. Je onderschat wat je zou moeten eten 

Als je veel beweegt tijdens je werk, of je sport vaak, dan moet je al veel eten om je gewicht te onderhouden. Als je dan nog extra wil aankomen, dan zul je jezelf (bijna) moeten forceren.

Zeker als je een duursporter bent of juist heel veel spiermassa hebt, heeft je lichaam echt veel energie nodig. Sommige extreme sporters eten wel meer dan 5000 kcal per dag! 

6. Je eet totdat je helemaal vol zit

Het lijkt een goed idee om te eten totdat je helemaal vol zit, maar dat is het niet. Als je maag 100% vol zit, dan kan je maag je voeding niet meer kneden en vermengen met spijsverteringsenzymen. Hoe gek het ook is, je maag ledigt zich sneller als je stopt met eten wanneer je voor 80% vol zit. En hierdoor kan je dus sneller opnieuw eten en makkelijker aankomen. 

7. Je hebt veel stress of je rust niet

Stress heeft een grote impact op het lichaam. Sommige mensen gaan er veel van eten, maar anderen krijgen juist geen hap binnen. Het voelt dan alsof je helemaal verzadigd bent, terwijl je misschien wel te weinig hebt gegeten.

Een ander probleem is dat je in stresssituaties vaak enkel zin hebt in zoet en niet in hartig. Hierdoor kom je misschien wel aan, maar enkel in vet en niet in spiermassa, door een gebrek aan eiwitten

8. Je gaat af op je gevoel

Uiteindelijk is aankomen simpel. Eet meer dan je nodig hebt en je komt aan. Het kan zijn dat je je in geen enkele van bovenstaande oorzaken kan vinden. Je denkt dat je alles juist doet, maar toch kom je niet aan.

Dan komt dat waarschijnlijk omdat je op je gevoel werkt en alsnog net niet voldoende eet. Misschien wel op maandag en dinsdag, maar niet op woensdag en vrijdag. En hierdoor kom je uiteindelijk niet aan. Hoog tijd voor een water- of zeg maar caloriedicht plan.

De ultieme oplossing bij niet aankomen! 

Om niets aan het toeval over te laten en alle onderschattingen van je calorieverbruik en overschattingen van je energie-inname te slim af te zijn kun je het beste een gezond eetschema om aan te komen gebruiken. 

Een eetschema is de enige waterdichte manier om effectief aan te komen. Met een FitChef premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat, helemaal aangepast aan je persoonlijke energiebehoefte. Deze behoefte wordt berekend aan de hand van je geslacht, gewicht en je activiteitsniveau. In je persoonlijke dashboard kan je aangeven over hoeveel maaltijden je je calorieën wil spreiden. Maar de totale hoeveelheid blijft steeds hetzelfde. 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema’s om aan te komen

Werkt een eetschema echt 100%? 

Ja, dankzij de berekening van jouw energiebehoefte krijg je exact binnen wat je nodig hebt om aan te komen. In het slechtste geval kom je na 14 dagen toch niet aan. Dit mag je dan niet zien als falen, maar als feedback. Je weet dan namelijk precies hoeveel calorieën je die afgelopen 14 dagen hebt gegeten en hoe je lichaam reageert.

Het enige wat je dan moet doen, is je behoefte met bijvoorbeeld 400 kcal verhogen en dit weer 14 dagen testen. Zodra je merkt dat je begint aan te komen hou je je aan de voorgeschreven schema’s totdat je op je streefgewicht bent.