Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Nadelen van te snel eten

Gezondheid

Druk, druk, druk. Geen tijd om te eten. Wel honger. Even een snelle hap. Vlug, vlug, vlug. 'Ik eet wel aan mijn bureau'. Snel even dit naar binnen werken, nog van alles te doen. Herkenbaar? Snel eten om welke reden dan ook is helaas desastreus voor je spijsvertering. De tijd nemen om even rustig van je maaltijd te genieten kan daarentegen een investering zijn in je energieniveau voor de rest van de dag!

Hoe werkt de spijsvertering?

Te snel eten belemmert je spijsvertering. En dat is niet zo verwonderlijk als je begrijpt hoe je spijsvertering werkt. Alles begint zodra je eten in je mond stopt, toch? Neen! In het ideale geval begint het spijsverteringsproces al eerder. Kijk even mee:

De voorbereiding

Als je zelf je eten klaarmaakt of je bent op zijn minst in de buurt van de keuken, dan prikkel je je zintuigen om je voor te bereiden op de maaltijd. Je ogen zien wat je gaat eten, je neus ruikt het en je handen voelen het.

Hierdoor zend je een signaal naar je hersenen dat er zo meteen eten aankomt. Als gevolg hiervan stroomt er minder bloed naar je spieren en meer naar je spijsverteringsstelsel. En je speekselklieren produceren al verteringssappen, nog voor je één enkele hap hebt genomen! 

De mond

Zodra je iets in je mond stopt zullen je speekselklieren nog meer spijsverteringsenzymen vrijgeven. Door goed te kauwen vermaal je je eten maximaal, waardoor de enzymen overal bij kunnen en efficiënt hun werk kunnen doen. 

Het spijsverteringskanaal

Wanneer je je eten hebt doorgeslikt heeft het letterlijk nog een lange weg te gaan. Het totale spijsverteringskanaal is namelijk 9 meter lang. Maar tijdens dit lange traject heb jij niet veel controle meer.

In je maag wordt het eten nog extra gekneed en gemengd met verteringssappen. En vervolgens gaat het naar de dunne darm. Daar zal de alvleesklier nog extra verteringsenzymen vrijgeven en worden alle voedingsstoffen in het bloed opgenomen. 

Alles wat niet goed verteerd werd, gaat verder naar de dikke darm. Hier zit het grootste deel van je darmflora: een heleboel bacteriën die alle restjes verder afbreken. In ruil daarvoor produceren zij allerlei goede stoffen, zoals het gelukshormoon serotonine. 

Tot slot wordt wat overblijft vermengd met afgebroken rode bloedcellen en andere afvalstoffen, ontdaan van water en afgevoerd. 

Kun je te snel eten?

Hoewel je op het grootste deel van het spijsverteringsproces geen invloed hebt, kan je wel degelijk te snel eten. Snel eten wil vooral zeggen niet mindful en te weinig en/of te snel kauwen. Hierdoor produceer je te weinig spijsverteringsenzymen en kunnen de verteringsenzymen die je wel produceert niet goed overal bij. Hierdoor zal het veel, maar echt veel langer duren om je maaltijd te verteren.

Nadelen van te snel eten

De 5 minuten die je bespaart door snel te kauwen komen je duur te staan. Je spijsvertering in de maag en je hele dunne darm zal veel trager verlopen. Sommige etensresten zullen zelfs helemaal niet voldoende afgebroken kunnen worden en zo in de dikke darm belanden. Enkele van de negatieve gevolgen van te snel eten zijn: 

  • Je maag voelt zwaar aan.
  • Je vertering duurt lang, waardoor je je meerdere uren na de maaltijd niet in staat zal voelen om te sporten. 
  • Je voelt je opgeblazen. Dit heeft 2 redenen; je eten blijft langer in je spijsverteringskanaal hangen en etensresten in je dikke darm kunnen gisten en rotten. 
  • Je neemt minder voedingsstoffen op. 
  • Je voelt je erg moe, omdat je spijsvertering veel meer energie kost dan normaal. 
  • Je stoelgang is verre van optimaal. 
  • Je laat veel winden door gisting in de dikke darm. 
  • Je hebt concentratieproblemen omdat alle energie naar het spijsverteringsstelsel gaat en op langere termijn is de kans groter dat je darmwand wordt aangetast. 
  • Hogere kans op leaky gut (lekkende darm), met mogelijk auto-immuunziektes tot gevolg. 

Zo zie je maar dat de gevolgen van te snel eten in het begin erg onschuldig kunnen zijn, maar op lange termijn kunnen ontaarden in grote gezondheidsproblemen. De oplossing? Rustiger eten en meer kauwen. 

Hoe vaak kauwen?

Hoe vaak je moet kauwen hangt af van wat je eet. Op een stukje tofu of een tomaat moet je veel minder lang kauwen dan op een taaie biefstuk. Dus het is vrij zinloos om er een exact getal aan te koppelen. Wil je toch een richtlijn, dan is dit meestal tussen de 30 en 50 maal. 

Een betere richtlijn is echter om bewust te eten en te kauwen totdat je voelt dat je eten echt helemaal fijn gemalen is en vermengd is met speeksel. Het eten dat je doorslikt, mag geen brokjes meer bevatten en moet goed vloeibaar zijn. 

Voor een optimale gezondheid is het natuurlijk in de eerste plaats belangrijk dat je elke dag zo gezond en gevarieerd mogelijk eet. De eetschema’s van FitChef kunnen je hierbij helpen. Elke week krijg je lekkere en gezonde eetmenu’s op maat toegestuurd, helemaal aangepast aan je persoonlijke voorkeuren. 

👉 Meld je hier aan voor gezond eetschema’s

Als je naast meer gezonde voeding ook meer bewust eet en optimaler kauwt kan je een enorme, positieve impact creëren op je spijsvertering, je energieniveau en je algehele gezondheid. Waaauwh, I feel good!