Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is sushi gezond?

Is het gezond

Sushi is in Nederland het meest bekende en populaire Japanse gerecht. Het is niet alleen erg lekker, maar het is ook super gezellig om eens met je vrienden een schaal sushi te delen. Er is altijd een ruime keuze aan sushi met vis of vlees en zelfs vegetarische opties zijn mogelijk. Sommige zien sushi als een gezonde maaltijd, terwijl andere het weer bij fastfood rekenen. De verwarring is begrijpelijk omdat er zoveel verschil bestaat in soorten sushi. De Japanse keuken heeft overigens nog heel wat meer te bieden dan sushi. Laten we meteen eens kijken of Japans eten gezond is en waarom we sushi wel of niet als gezond mogen bestempelen.

Is Japans eten gezond? 

Op het Japanse eiland Okinawa leeft het grootste aantal 100-plussers ter wereld. Hier spelen natuurlijk verschillende factoren mee, maar de traditionele Japanse voeding heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Japans eten bestaat vooral uit kwalitatief hoogwaardige stukjes vlees of vis gecombineerd met noedels of rijst en verschillende soorten groenten. Enkele typische voorbeelden uit de Japanse keuken zijn: 

  • Ramen: Deze noedels worden geserveerd in een vlees- of visbouillon en worden op smaak gebracht met sojasaus, kip, varkensvlees, zeewier, bosui, ei en paddenstoelen. 
  • Udon: Deze noedels zijn dikker dan ramen en hebben iets andere toppings. De meest gebruikte ingrediënten zijn ei, zeewier en kamaboko (een soort viscake met kelp) en rundvlees. 
  • Edamame: Dit zijn licht onrijpe sojabonen die gekookt en gezouten worden. Je vindt ze op de menukaart tussen de sushigerechten, maar ook steeds meer winkels verkopen het. 
  • Teriyaki. Dit is tevens een van de meest bekende Japanse bereidingswijzen voor vlees of vis. Door vlees of vis te marineren in een zoete sojasaus krijgt het een donkere glans en zoete smaak. 
  • Panko: In dit gerecht worden vlees of groenten gepaneerd met panko broodkruimels. Als ze daarna gefrituurd worden heten ze katsu. 
  • Tamagoyaki: Dit is een omelet die opgerold wordt met groenten erin. Daarna wordt ze in blokjes gesneden en heeft het dezelfde vorm als sushi.

In de traditionele Japanse gerechten wordt er dus veel gewerkt met kwaliteitsvolle stukjes vlees, verse vis en veel groenten. Dit zorgt over het algemeen voor een gezond en gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten en gezonde vetten. 

Een belangrijk aspect is dat Japanners houden van verse ingrediënten met hoge kwaliteit en de bewerking is vaak minimaal. Er worden bovendien weinig extra suikers of slechte vetten toegevoegd. Dit zorgt voor een hoge hoeveelheid aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Een typisch Japans ingrediënt dat bij ons relatief onbekend is, is zeewier.

Is zeewier gezond? 

In Japanse recepten worden vaak zeegroenten zoals zeewier gebruikt. Algen en wieren bevatten veel vitaminen en mineralen en worden terecht als superfoods bestempeld. Dit is te danken aan enkele belangrijke voedingsstoffen: 

  • Ijzer: Algen en zeewier zijn een uitstekende bron van ijzer. In sommige soorten zit zelfs meer ijzer dan in spinazie. 
  • Jodium: Jodium is erg belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Omdat de Nederlandse bodem arm is aan jodium wordt het aan bakkerszout toegevoegd. Maar door zeewier te eten krijg je ook jodium binnen, op een geheel natuurlijke manier. 
  • Aminozuren: Eiwitten bestaan uit allerlei kleine bouwstenen: aminozuren. Zeewier en algen bevatten veel van de belangrijke essentiële aminozuren en zijn daarom erg in trek als aanvulling voor wie geen vlees of vis eet. 
  • Gezonde vetten: We weten dat er in vette vis veel gezonde vetten zitten zoals omega 3. Algen en zeewier bevatten ook heel veel van deze gezonde vetzuren. Het is zelfs zo dat vette vis deze gezonde vetzuren bevat door het eten van algen. Wij kunnen dus ook deze gezonde vetten via algen innemen, waardoor je bovendien het risico op metaalvervuiling via vette vis vermijdt. 
  • Daarnaast bevat zeewier ook nog vitamine B1, calcium, fosfor, magnesium, natrium en kalium. 

 Is sushi gezond? 

De meest bekende sushisoort is maki. De basis van maki wordt gemaakt van zeewier en rijst en wordt gevuld met vis, groenten of ei. Soms wordt sushi ook gemaakt met vlees en je hebt natuurlijk ook sashimi: rauw vlees of vis, zonder rijst. 

Deze soorten sushi passen uitstekend in een gezond voedingspatroon. Zeker de verse vis en groenten en de unieke gezonde eigenschappen van zeewier maken van sushi een uitstekend gerecht om aan allerlei gezonde voedingsstoffen te komen.  

Uiteraard bestaat er ook gefrituurde sushi zoals tempura garnalen die minder gezond is. En ook de sausjes die je kiest kunnen je sushi minder gezond maken. Sojasaus is niet ongezond, maar bevat wel erg veel zout. Teriyakisaus bevat veel suiker en als je mayonaise gebruikt bevat deze waarschijnlijk te veel ongezonde vetten. De witte rijst die gebruikt wordt bij de bereiding van sushi telt ook aardig mee wat betreft het aantal koolhydraten

Als jij de juiste keuzes weet te maken en je houdt je aan een normale hoeveelheid dan past sushi perfect binnen een gezond eetschema voor aankomen of afvallen.