Is venkel gezond?
Is het gezondVenkel is een knolgroente die boven de grond groeit. Het loof kan tot wel 2 meter lang worden. Venkel heeft een uitgesproken anijssmaak. Niet getreurd als je niet van anijs houdt, door te koken vermindert dit wel. De draadvormige vertakkingen van de bladeren worden als kruid gebruikt. En de zaden vind je vaak terug als specerij. Maar is venkel gezond?
10 redenen waarom venkel gezond is!
1. Bloedarmoede voorkomen
De eerste reden waarom venkel gezond is, is de aanwezigheid van plantaardig ijzer. Een goed ijzergehalte is belangrijk voor de productie van hemoglobine. Hemoglobine in het bloed staat in voor het zuurstofstransport en is dus erg belangrijk voor je energieniveau. Je hebt misschien al gehoord dat ijzer uit dierlijke bronnen beter zou worden opgenomen. Maar als je plantaardig ijzer combineert met vitamine C, dan wordt dit ook prima opgenomen. En in venkel zit ook vitamine C, dat heeft de natuur weer slim bekeken.
2. Bomvol antioxidanten
Venkel zorgt dus mee voor meer energie dankzij de rol in het zuurstoftransport. Maar bij alle energieprocessen komen ook afvalstoffen vrij: de vrije radicalen. Als je erg ongezond eet heb je er meer last van, maar ook wie er een perfect gezonde levensstijl op na houdt kan er niet aan ontsnappen. Bovendien neemt het gehalte aan vrij radicalen toe bij de blootstelling aan cosmetica, plastic, vervuilde lucht en geneesmiddelen.
Gelukkig heeft het lichaam een verdedigingsstrategie: anti-oxidanten. Zij gaan de schadelijke effecten van vrije radicalen zoveel mogelijk tegen. De bekendste anti-oxidant is vitamine C, en daar zit venkel vol van! In 100 gram venkel zit ongeveer 7% van de ADH.
3. Fyto-oestrogenen
Fyto-oestrogenen zijn biologische stoffen die ongeveer dezelfde werking hebben als onze lichaamseigen hormonen. Vaak wordt er gedacht dat dit effect altijd negatief is, maar niets is minder waar.
- Het fyto-oestrogeenin venkel (anethol) stimuleert de aanmaak van moedermelk en de aanmaak van borstweefsel.
- Bij dieren is al bewezen dat het de aanwezigheid van kankertumors bestrijdt.
- Anethol helpt de lever bij het afscheiden van afvalstoffen.
4. Venkel voor een frisse adem
Hoe ken venkel nou gezond zijn voor je relatie? Het zorgt voor een frisse adem! Venkel heeft niet alleen een frisse smaak, het dood ook de slechte bacteriën in de mond. Hierdoor heeft het een dubbel effect op een frisse adem.
Venkel wordt gebruikt om essentiële oliën van te maken, die verwerkt worden in mondverfrissers en tandpasta. Ook simpelweg kauwen op een venkelzaadje of een bloemetje van de venkelplant kan helpen voor een frisse mond. En uiteraard kan je ook venkelthee drinken.
5. Anti-bacterieel
De anti-bacteriële eigenschappen hebben niet enkel een effect op een frisse adem. Ons lichaam bevat een uniek microbioom wat een verzameling is van goede, maar ook minder goede bacteriën. Venkel kan het microbioom helpen om de slechte bacteriën te bestrijden en zo allerlei infecties tegengaan.
6. Helpt bij de spijsvertering
Venkel stimuleert de afscheiding van spijsverteringssappen. Hierdoor worden voedingsstoffen makkelijker afgebroken en opgenomen. Het stofje asparaginezuur heeft windafdrijvende eigenschappen waarmee je de opbouw van overtollig gas kan voorkomen.
Het eten van venkel heeft een kalmerend effect op de darmen. Dit is ideaal wanneer je darmklachten hebt na het eten van een pittige maaltijd.
7. Luchtwegen
Venkel kan verlichting geven wanneer je last hebt van een verkoudheid. Zowel anetol als cineool hebben een slijmoplossend vermogen, waardoor slijmen makkelijker kunnen worden afgebroken en afgevoerd. En natuurlijk helpen ook hier de anti-bacteriele effecten om de infectie te bestrijden.
8. Bloeddruk reguleren
Het effect op de bloeddruk heeft vooral te maken met Kalium. Kalium zorgt vooral voor een verwijding van de bloedvaten waardoor de bloeddruk afneemt.
Kalium stimuleert ook de zuurstoftoevoer naar de hersenen en zou zo een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van Alzheimer, MS en Parkinson.
9. Goed voor de ogen
Al in de Indiase en in de Romeinse geschiedenis werd venkel al gebruikt als medicijn tegen oogziekten. Ne het eten van venkelwortel en venkelzaad zou je scherper kunnen zien. Bij dieren is al aangetoond dat het glaucoom vermindert, een aandoening van de oogzenuw.
10. Afvallen
Er zijn geen wondermiddeltjes om af te vallen, dat weten we al. Maar venkel zou een eetlustremmende werking hebben, wat het natuurlijk makkelijker maakt om je porties onder controle te houden. En het is zoals bijna alle groenten laag in calorieën.
Recepten met venkel
Hopelijk ben je ervan overtuigd dat venkel gezond is. En de groente is ook erg veelzijdig. Je kan ze rauw eten als je houdt van de anijssmaak. Bij het koken verdwijnt de anijssmaak, maar verlies je wel een beetje vitamine C. Probeer alvast een van onze recepten: