Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is jackfruit gezond? En is het een goede vleesvervanger?

Is het gezond

Jackfruit was tot voor kort ongekend in Nederland. Maar mee door de opkomst van het aantal vegetariërs en veganisten is de populariteit van dit exotische fruit erg gestegen. Deze reusachtige vrucht groeit aan hoge bomen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. In Nederland vind je jackfruit vooral in blik. Maar voor je meteen naar de winkel begint te rennen bespreken we of jackfruit eigenlijk wel gezond is. En waarom is het zo populair bij vegetariërs? Is Jackfruit misschien de ideale vleesvervanger?

Wat is jackfruit? 

Jackfruit is een fruitsoort die oorspronkelijk uit India komt. Maar nu groeit ze ook in een groter deel van Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika. De vrucht groeit aan de jack tree of nangka die wel 30 meter hoog kan worden. Deze fruitsoort kan uitstekend tegen hitte en droogte en is goed bestand tegen ongedierte en ziekte. Een jackfruit is een enorm grote vrucht en weegt gemiddeld 15 kg, maar exemplaren tot 40 kg zijn mogelijk! Als je dacht dat vallende kokosnoten al gevaarlijk waren, kijk dan maar zeker uit voor jackfruit!

De voedingswaarde van jackfruit

Net als vele andere exotische fruitsoorten is ook deze vrucht rijk aan vitamine C. Jackfruit bevat maar liefst 14 soorten caroteen, waardoor het een goede bron is van vitamine A is.

Daarnaast bevat het vooral vitamine B6 en de mineralen kalium en calcium. Dit fruit is ook rijk aan polyfenolen die werken als antioxidanten. Op deze manier kan het helpen het immuunsysteem te versterken.

Macronutriënten

Jackfruit bevat erg weinig calorieën (93 kcal/100 gram). Net als vele andere fruitsoorten bevat deze vrucht vooral veel koolhydraten (24g/100 gram) en vezels (4,4 g/100 gram) en nauwelijks vetten (0,3g/ 100 gram) en eiwitten (1,47 g/100 gram). 

We kunnen dus besluiten dat jackfruit gezond is. Dit fruit bevat heel wat vitamines en mineralen en draagt bij aan een gezond voedingspatroon. Omwille van het lage caloriegehalte zal je er niet snel van aankomen. De fruitsuikers leveren je de nodige energie. En dankzij de vezels en het aanwezige water is het ook redelijk verzadigend. Regelmatig jackfruit eten is dus goed voor je gezondheid en past daarom in elk eetschema. 

Ook als je wil aankomen blijft het eten van fruit en groenten erg belangrijk voor de aanlevering van je micronutriënten. Maar hou in dit geval je porties binnen de perken zodat je nog andere calorierijke voedingsmiddelen kan eten. 

Is jackfruit een goede vleesvervanger? 

Misschien is jackfruit gezond, maar waarom is het zo populair bij vegetariërs? Is jackfruit eiwitrijk? Dit zijn de argumenten uit de verschillende teams voor en tegen jackfruit als vleesvervanger:

Het ja-team

Jackfruit is heel draderig en hierdoor heeft het een vlezige structuur. Het fruit neemt ook makkelijk andere smaken op. Dus je kan het kruiden zoals je wil en er bijvoorbeeld een veganistische rendang van maken.

Als je geen vlees eet is je voedingskeuze nog steeds enorm uitgebreid. Maar het is wel fijn als je een aantal lekkere klassieke gerechten kan blijven eten in hun vegetarische versie. 

Het nee-team

Jackfruit is geen goede vleesvervanger op basis van het eiwitgehalte. Dit is ten opzichte van vlees echt laag. En ook het ijzergehalte is veel lager. Als je op zoek bent naar een alternatieve eiwitbron kies je beter voor peulvruchten, tofu of seitan

Als je vlees laat staan omdat je je ecologische voetafdruk wil verkleinen valt de keuze te betwisten. Het is moeilijk om er een cijfer op te plakken, maar de vrucht moet wel verscheept worden vanuit verre landen naar Nederland. Bovendien is maar een klein deel van de vrucht eetbaar. Een groot deel wordt helaas weggegooid. 

Wat te doen met jackfruit? 

Jackfruit kun je op 2 manieren eten. De onrijpe versie is groen, heeft een vlezige structuur en is neutraal van smaak. De rijpe vrucht is geel en smaakt zoeter. 

Vooral in de Filipijnse, Indonesische, Maleisische, en Vietnamese keukens wordt de vrucht vaak gebruikt. Een aantal populaire gerechten zijn goedeng, sajoer asem en Indonesische rendang. Je kan er zelfs chips en ijs mee maken.

Het meest bekende recept is misschien wel vegan pulled pork, omdat de draden uit jackfruit echt de structuur van vlees kunnen evenaren. Een leuke manier om er je vleesetende vrienden mee beet te nemen!