Wat is de beste voedingsapp?
GezondheidHet zou mooi zijn als gezond eten altijd vanzelf ging, maar met alle verleidingen die op ons pad komen is dat niet meer vanzelfsprekend. Bovendien hebben we ook niet steeds de mogelijkheid om er heel veel tijd en aandacht aan te besteden. Elke dag op zoek gaan naar gezonde en lekkere recepten die je alle juiste voedingsstoffen geven is een full-time job. Als je niet alleen een gezonde levensstijl nastreeft, maar ook graag een paar kilo’s wil afvallen of aankomen, geeft een gestructureerde aanpak je echter de meeste kans op slagen. Gelukkig komen er steeds meer apps op de markt die je een duwtje in de rug geven en je helpen bij het bereiken van je doelen. Wij namen een diepe duik in de app stores en delen in dit artikel graag onze top 3 voedingsapps: See How You Eat, MyFitnessPal en natuurlijk onze eigen FitChef app.
Hoe kies je de juiste voedingsapp?
Er zijn natuurlijk honderden, en misschien wel duizenden voedingsapps. Dus voordat je verloren loopt in het app-bos is het belangrijk om te bepalen wat jouw doelstelling is en wat jij verwacht van een goede voedingsapp.
Ben je vooral op zoek naar informatie over gezonde voeding? Wil je graag een persoonlijke coach en voedingstips? Vind je calorieën tellen onzin en werk je liever op gevoel? Of hou je juist van een planmatige aanpak en ga je resoluut op je doel af?
Je ziet het, er zijn bijna zoveel voedingsapps als er verschillende mensen zijn. De beste voedingsapp is dan ook diegene die het beste aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren. Daarom bespreken we 3 verschillende apps met elk hun eigen aanpak.
See How You Eat app
See How You Eat (SHYE) is de ideale app als je voor het eerst begint na te denken over je eigen voedingspatroon. Elke transformatie begint bij zelfkennis en bewustzijn. En dat hoeft niet complex te zijn.
Het principe van SHYE is dat je een foto neemt van alles wat je in je mond stopt. Deze verzameling foto’s kan je dan vervolgens bekijken en je zal verstelt staan welke inzichten dit jou bijbrengt. Misschien merk je op dat je nauwelijks groenten eet, of je beseft dat je 5 maal per week voor pasta kiest.
SHYE richt zich op mensen die meer mindfull en intuïtief willen eten. De huisregel is het 80/20 principe. Met slechts enkele (20%) aanpassingen bereik je al een groot deel (80%) van je resultaat. Bovendien kan je de foto’s ook delen met een vriend(in) of een eigen voedingscoach.
Kortom, deze voedingsapp kan je aardig op weg helpen om op een gevoelsmatige manier de eerste stappen te zetten naar een gezondere levensstijl. Een foto nemen van je maaltijd duurt slechts 5 seconden en het levert je al een globaal inzicht in je voedingspatroon. Het nadeel is natuurlijk dat je verder niet op een planmatige aanpak je eetschema kan optimaliseren.
MyFitnessPal app
MyFitnessPal is een gevestigde waarde in de fitnesswereld. De app ontstond als een rekenmachine gericht op voeding. Ondertussen is de app uitgebreid met tal van functies.
Het tellen is erg vereenvoudigd dankzij de barcode functie. Door simpelweg de barcode van een product te scannen met je smartphone laadt de app de precieze voedingswaarde van dat voedingsmiddel in.
Het is ook mogelijk om je favoriete recepten in te voeren. En de app geeft je een mooi overzicht van je totale calorieën en macro’s. Er is een overzicht per dag of per maaltijd, zowel in gram als in procenten.
Er zijn ook “mealplans” beschikbaar met thema’s zoals “low carb” of “support your immune system.” Deze schema’s zijn erg motiverend, maar duren meestal 4 weken en ze zijn slechts in beperkte mate te personaliseren. De MyFitnessPal app is Engelstalig.
FitChef app
Onze eigen FitChef app blinkt vooral uit in het maken van gepersonaliseerde eetschema’s waarbij al het denkwerk al voor je wordt gedaan. De eetschema’s worden volledig op maat samengesteld. Hiervoor dien je eerst je persoonlijke calorie- en macrobehoefte te berekenen met onze FitChef calculator. Deze houdt rekening met je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, activiteitsniveau en doelstelling.
👉 Bereken behoefte via onze calculator
Wat de app uniek maakt is dat je je eetschema's verder kan personaliseren naar je eigen voorkeuren en levensstijl. Indien je bijvoorbeeld intolerant bent voor lactose kan je dat eenvoudig aangeven en zal de app je geen recepten met lactose geven. Of indien je geen vlees eet of een bepaalde groente niet lust kan je dit gewoon uitsluiten via je dashboard.
Zit er toch in recept in je eetschema's dat je niet wilt eten? Geen probleem! Je klikt gewoon op 'vervangen' en de app zoekt een geschikt alternatief dat past bij je macro's en dieetvoorkeuren.
FitChef beseft ook dat niet iedereen hetzelfde eetpatroon heeft. Daarom kan je zelf je gewenste aantal eetmomenten per dag ingeven. Eet jij graag 6 maal op een dag? Prima! Ben je een voorstander van intermittent fasting? Geen probleem!
Je kan zelfs je calorieën en macro’s handmatig instellen als je hier de volledige controle over wil. En dit kan bovendien ook per dag om bijvoorbeeld een eetpatroon als carb cycling mogelijk te maken. Zo kan je je eetschema's aanpassen aan trainingsdagen en rustdagen. Alle wensen zijn mogelijk!
Zodra je eetschema klaar is kan je je ingrediënten opvragen in een boodschappenlijstje. De app integreert online shoppen bij Albert Heijn, maar uiteraard is dit geen verplichting. De FitChef app stelt je eetschema's bovendien zo kostenefficiënt als mogelijk samen, met een minimum aan restjes.
Samengevat: Wat is de beste voedingsapp?
Elke app heeft voor- en nadelen. Het is vooral belangrijk dat je kijkt naar wat jijzelf belangrijk vindt. Als je graag intuïtief wil eten is See How You Eat ideaal. MyFitnessPal is erg goed als je zelf wil kiezen wat je eet en op een heel praktische manier je calorieën wil bijhouden. De FitChef app biedt uitzonderlijk uitgebreide mogelijkheden voor gepersonaliseerde eetschema’s, daarmee is al het denkwerk al voor je gedaan en hoef jij enkel nog het plan te volgen.