Hoe gezond is kaneel? En waar is kaneel goed voor?
Is het gezondDe geur van kaneel doet menig hartje sneller slaan. Het doet vooral denken aan het najaar, appeltaart en stoofpeertjes. Ook in de koffie smaakt het erg lekker. Benieuwd of kaneel gezond is? Lees dan snel verder.
Wat is kaneel?
Dit is een specerij, afkomstig van de bast van de Cinnamomum zeylanicum. Hier worden repen van gehaald, die vervolgens gedroogd worden waardoor ze gaan krullen tot heerlijk geurende stokjes. Deze stokjes kan je zo gebruiken of je kiest kaneel in poedervorm.
De Ceylon variant is lichter van kleur en heeft een zachte, zoete smaak. Cassia kaneel is donkerder en heeft een sterker smaakpalet.
Is kaneel gezond?
Het is een van de gezondste specerijen die je kan vinden. Het zit boordevol goede voedingsstoffen en wordt al duizenden jaren ingezet tegen allerlei kwaaltjes.
Voedingsstoffen in kaneel
Kaneel is een goede bron van vitamines zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Het bevat ook de mineralen calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Het draagt dus net als groenten en fruit bij aan de toevoer van allerlei gezonde voedingsstoffen.
Anti-oxidanten
De aanwezige vitamines samen met een heleboel polyfenolen zorgen voor een krachtige antioxidatieve werking. Kaneel staat zelfs op de derde plaats op de ORAC-schaal (Oxygen Radical Absorbance Capacity), wat betekent dat het een sterkere antioxidatieve werking heeft dan vele andere superfoods, zoals acai bessen.
Kaneel in de Ayurveda
In de Ayurvedische geneeskunde wordt kaneel als de koning van de specerijen beschouwd. Het wordt al duizenden jaren ingezet bij:
- een loopneus
- menstruatieklachten
- misselijkheid
- een moeilijke spijsvertering
- koude voeten
Helpt kaneel bij het afvallen?
Er is geen enkel kruid of specerij dat je doet afvallen zonder dat je gezonder en minder gaat eten en meer beweegt. Maar kaneel heeft wel enkele interessante eigenschappen die je toch een duwtje in de rug kunnen geven.
Afvallen met gember en kaneel
Het stofje kaneelaldehyde stimuleert de vetverbranding. En regelmatig kaneel eten is ook goed voor het reguleren en stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel is een erg belangrijke factor bij het afvallen. Door minder insuline aan te maken verbrand je makkelijker vetten en voorkom je cravings.
Begin nu niet met kilo’s van dit specerij naar binnen te werken. Er zijn allerlei gezonde voedingswaren die je kunnen helpen met een betere vetverbranding. Gember bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je minder snel honger krijgt, stimuleert de vetverbranding en voorkomt vetopslag.
En vergeet je gezond verstand niet te gebruiken. Als je wil afvallen en elke dag 10 appeltaartjes wil eten om meer kaneel binnen te krijgen, dan zul je helaas niet veel van die positieve effecten merken. Om af te vallen kun je kaneel gebruiken bij je (havermout)ontbijtje of strooi het over je yoghurt met wat fruit.
Hoeveel kaneel per dag?
De positieve effecten op je gewicht zouden optreden bij een dagelijkse inname van 6 gram. Dat komt overeen met één theelepel. Overdrijven is overigens ook niet goed, want er kunnen bijwerkingen optreden.
Bijwerkingen van kaneel
Het schadelijke stofje coumarin zit helaas ook in dit specerij en is in grote hoeveelheden giftig. Deze schadelijke hoeveelheid wordt wel pas bereikt bij zo’n 15 theelepeltjes per dag.
De Ceylon variant bevat veel minder van deze stof, dus als je veel kaneel eet, kan je beter die variant gebruiken. Ook van de Cassia variant kan je genieten, maar overdrijf er niet mee, zeker als je zwanger bent. Maar dan heb je wel een extra excuus om je te verwennen met een appeltaartje.