Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Een cheatdag als je wil afvallen: doen of niet doen?

Afvallen

Je doet zo je best om af te vallen. Elke dag hou je je aan je eetschema. Dat mag natuurlijk af en toe eens beloond worden. De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan. Een populaire strategie is de invoer van een zogenaamde “cheatdag”. Dat is een dag per week waarop je het niet zo nauw neemt met je dieet en eet waar je zin in hebt. Voor sommige is dit een croissant bij het ontbijt en patat bij het diner. Anderen laten zich helemaal gaan in snoep en fastfood. Maar wat is het effect van een cheatdag? Helpt het je om je dieet langer vol te houden of is het een verraderlijke valkuil die je beter kan vermijden?

Doen! 5 voordelen van een cheatdag:

De voordelen van een cheatdag zijn vrij vanzelfsprekend, maar we zetten ze graag even op een rijtje. 

1. Mentaal even pauze

Afvallen heeft tijd nodig en ook als je vervolgens op gewicht wil blijven zal je een heel leven lang op je voeding moeten letten. Om dat vol te houden lijkt een cheatdag een goed idee. Als je tijdens de week hard werkt en je aan een strak voedingsschema houdt, is het wel fijn om tijdens het weekend een dag even wat minder de regeltjes te volgen en te doen waar jij zin in hebt. Leven zonder te genieten is maar saai. Een dagje me-time heeft iedereen wel eens nodig. 

2. Sociale events inplannen

Een eetschema volgen is al lastig genoeg als je druk aan het werk bent. Maar als je wordt uitgenodigd op een sociale bijeenkomt is er geen beginnen meer aan. Je zou je eigen maaltijd kunnen meenemen, maar dat voelt gewoon niet zo prettig. Eten verbindt mensen en is een sociale aangelegenheid. Je wil jezelf niet afsluiten van je vrienden. Een cheatdag inplannen wanneer je naar een verjaardag of etentje moet is dus ideaal. 

3. Het motiveert je tijdens de week

Work hard, play hard. Hard werken is alleen maar vol te houden als je het ergens voor doet. Door jezelf een beloning te gunnen in ruil voor het harde werk hou je jezelf een hele week gemotiveerd. Je hebt iets om naar uit te kijken en geniet er dus zowel preventief van als op het moment zelf. 

4. Het is je weektotaal dat telt

Hoe zit het dan met die calorieën? Uiteindelijk is het je weektotaal dat telt. Als je tijdens de week heel strikt eet dan kan je je tijdens het weekend gerust eens wat extra’s permitteren terwijl je toch nog afvalt. Om te weten wat je persoonlijke dag- en weekbehoefte aan calorieën is kan je de FitChef Calculator gebruiken.

👉 Bereken behoefte via onze calculator

5. Je weet dat je alles mag en kan eten

Een streng dieet waarbij je je favoriete voeding nooit meer mag eten is niet vol te houden. Stel je voor dat je nooit meer in je leven je lievelingsmaaltijd mag eten. De gedachte alleen al is niet te doen. Maar met een cheatdag kan je naast je dieet nog steeds af en toe van je favoriete voeding genieten. Gelukkig maar, anders beleef je er niet veel plezier aan. 

Niet doen! 5 nadelen van een cheatdag:

De voordelen werden gepresenteerd op een mooi blaadje. Maar helaas valt de waarheid soms anders uit. Veel mensen laten zich vangen door een cheatdag en dit weerhoudt hen van het bereiken van hun doel. Dit zijn de 5 grote nadelen: 

1. Het kan je helemaal uit de mentale flow halen

Tijdens de week creëer je eindelijk een paar gezonde gewoontes en langzaamaan voel je je er best goed bij. Maar elk weekend raak je helemaal uit de flow door je cheatdag. De dagen erna vind je het plots veel lastiger om weer gezond te eten en eet je met tegenzin je salade op. 

2. Het wekt cravings op 

Fysiek schudt het je ook helemaal door elkaar. Een stabiele bloedsuikerspiegel is cruciaal om af te vallen. Het zorgt voor een stabiel energieniveau en voorkomt cravings. Na een cheatdag voel je plots dat je erg snakt naar zoet, suiker en zout. Je bent niet meer zen en zondigt ook vaker op maandag en dinsdag. 

3. Een cheatdag kan je hele week verpesten

Indien je je laat gaan op een cheatdag met veel suikerrijk snoepgoed en vettige fastfood dan is het mogelijk dat je op weekbasis in een surplus uitkomt en hiermee je hele eetschema om af te vallen verpest. Je hebt een hele week gedieet en jezelf 1 dag beloond. Er is hierdoor helaas een grote kans dat je nooit afvalt en als je hiermee doorgaat stop je na enkele weken al helemaal met diëten “omdat het niet werkt en geen zin heeft”.

4. Slechte voeding is geen goede beloning

Wie wil afvallen heeft vaak een foute relatie met voeding. Veel mensen eten bewust of onbewust uit emotie. Als je voeding ziet als vervanging van liefde en geborgenheid zal je nooit afvallen als je die behoefte niet op een andere manier kan invullen. 

Door voeding als een beloning te blijven zien stel je je er afhankelijk van op. Voeding hoort functioneel te zijn. Het is energie om te kunnen overleven. Het mag natuurlijk wel lekker zijn en je mag er zeker van genieten. Maar je kan het het beste niet te hard koppelen aan een beloning. Zeker niet als het ongezonde voeding is. 

5. Je werkt niet naar een gezonde mindset

Ieder mag voor zichzelf bepalen hoe hij of zij in het leven wil staan. Misschien wil je niet gezond eten en leven, maar wel werken aan een mooi figuur. Het is niet onmogelijk, maar waarom zou je op lange termijn ongezond willen zijn? Hopelijk wil je niet alleen vanbuiten slank zijn, maar wil je je ook gezond en vitaal voelen. In dat geval is het veel constructiever om te werken aan een gezonde levensstijl waarbij je zo graag gezond wil zijn dat de behoefte aan een cheatdag helemaal verdwijnt. 

Samengevat: do or don’t? 

De keuze is aan jou en het hoeft heus niet alles of niets te zijn. Af en toe mag je eens wat minder streng zijn voor jezelf. Maar je helemaal laten gaan zou helaas je afvalproces in de weg kunnen staan. Probeer daarom om op de lange termijn te werken aan een gezonde levensstijl waarbij je je gezond en vitaal voelt en een mooi figuur behouden geen moeite meer kost.