Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Meer onbewerkt voedsel eten: tips & tricks

Gezondheid

Onbewerkt voedsel eten is een van de belangrijkste dingen voor een gezond voedingspatroon. Helaas is dat in deze maatschappij niet meer vanzelfsprekend. Vroeger hadden mensen geen keuze. De oermens at enkel wat hij in de natuur kon vinden: verse groenten en fruit, noten en zaden en als hij geluk had een vers gevangen vis. Bewerkingsmethoden om voedsel langer te bewaren of beter te verteren droegen bij aan het succes van onze soort. Denk maar aan het bakken van vlees en het koken van groenten. Maar de ongelimiteerde bewerkingsmethoden die nu op grote schaal worden toegepast dragen eerder bij aan onze ondergang. Het bewerken van voeding heeft meer te maken met economisch belang en veel minder vaak met gezondheid. Waarom is onbewerkt voedsel zoveel gezonder? En hoe kunnen we meer onbewerkt eten?

Wat is onbewerkt voedsel? 

Onbewerkt voedsel is eigenlijk hetzelfde als natuurlijke voeding. De basisregel is: hoe meer een voedingsmiddel op zijn natuurlijke vorm lijkt, hoe meer het onbewerkt is. Denk bijvoorbeeld aan een appel die je net van de boom geplukt hebt versus een appelcake. Of een vers gevangen vis versus een portie kibbeling. Hoe dichter bij de natuur, hoe beter. 

De basisregel is eenvoudig en is altijd goed om naar terug te keren. Maar niet alle bewerkingen zijn erg slecht. Groenten en fruit worden soms ingemaakt om te bewaren. Noten worden gedroogd en geroosterd en zo bevatten ze minder van het slechte fytinezuur. En een eitje dat je zelf hebt gebakken, heb je dus ook enigszins bewerkt. Deze bewerkingen zijn echter vrij natuurlijk en dienen alleen om voeding beter te bewaren of zelfs om de voedingsstoffen beter te kunnen opnemen in het lichaam. Het kan dus soms beter zijn om voeding te bewerken! 

Maar wanneer er te veel suiker, zout of bewaarmiddelen worden toegevoegd gaat dit ten koste van de gezondheid. In dit geval is het beter om deze voedingsmiddelen te laten staan. 

Het ergste is natuurlijk voeding die heel erg bewerkt is en waarbij de natuurlijke ingrediënten niet meer te herkennen zijn. Denk maar aan: snoep en koekjes, diepvriespizza's, hamburgers en kroketten. Dit is geen voeding meer. Deze producten kan je beter vermijden. Als je toch iets dergelijks wil eten is het beter om het te zien als een ongezonde traktatie, maar niet als voeding voor je lichaam.

Waarom is onbewerkt voedsel gezond? 

Meer verzadigend en minder calorieën

Onbewerkte voeding bevat gemiddeld genomen minder calorieën dan bewerkte voeding. Groenten, fruit, vis of vlees bevatten precies de macronutriënten die ons lichaam nodig heeft. Uiteraard is er ook veel natuurlijke voeding die best veel calorieën bevat, zoals vette vis of noten. Maar de natuur zorgt er steeds voor dat deze voeding goed verzadigt zodat je er niet te veel van eet. Dit in tegenstelling tot chips, chocola of koekjes. Zodra je daar eentje van neemt kan je niet meer stoppen. 

Meer vitaminen en mineralen

Onbewerkte voeding bevat de grootste hoeveelheid vitaminen en mineralen. Vooral vitamines zoals vitamine C zijn erg kwetsbaar. Houdbaar vruchtensap is bijvoorbeeld verhit om te kunnen bewaren. Hierdoor gaat het grootste deel van de vitamine C helaas verloren. 

Minder belastend voor het lichaam

Aan bewerkte voeding ontbreekt wat we nodig hebben en het bevat bovendien stoffen die ons lichaam belasten. Wanneer je bijvoorbeeld voeding frituurt zullen de vetten oxideren waardoor schadelijke en zelfs kankerverwekkende stoffen gevormd worden. 

Elke keer als ons lichaam iets niet herkent als natuurlijke voeding zullen er alarmbellen afgaan. De lever zal in actie moeten schieten om al deze stoffen onschadelijk te maken. Hierdoor kan de lever niet focussen op de honderden andere belangrijke functies die zouden moeten plaatsvinden. Het immuunsysteem wordt ook geactiveerd en uitgeput waardoor het niet meer functioneert zoals het zou moeten op momenten dat het nodig is. 

Hoe kan je meer onbewerkt voedsel eten? 

Het beste wat je kan doen is zelf koken. Als je zelf kookt neem je de controle over je gezondheid in eigen handen. Af en toe uit eten gaan is natuurlijk ook leuk. Maar bij afhaalmaaltijden en diepvriesmaaltijden weet je niet hoe de gerechten tot stand gekomen zijn.

Als je boodschappen doet is het belangrijk om onbewerkt voedsel te herkennen. Hier zijn een aantal basisregels die je hiervoor kan gebruiken:

  • Komt het zo voor in de natuur? Als je iets koopt in zijn natuurlijke vorm, dan is het voor 95% onbewerkt. Deze basisregel is supersimpel en heel effectief. 
  • Hoeveel ingrediënten bevat het? Indien je iets kiest dat een beetje bewerkt is of verpakt is, kijk dan eens naar de ingrediëntenlijst. Yoghurt die bestaat uit melk, een bacteriecultuur en 1 verdikkingsmiddel is niet enorm bewerkt. Een chocoladereep met vulling bevat soms wel 20 verschillende ingrediënten. Hoe minder ingrediënten, hoe beter. 
  • Ken ik de ingrediënten? Als je de ingrediënten van een product kent en zelf in je keukenkast hebt staan zijn ze meestal nog vrij natuurlijk. Maar alle ingrediënten waar je nog nooit van gehoord hebt zijn vaak synthetische kleur- of bewaarstoffen die enkel dienen om producten er beter uit te laten zien. Het lichaam ziet deze stoffen als indringers en zal het immuunsysteem activeren.
  • Kan ik het zelf maken? Kleine bewerkingen zoals het inmaken van groenten of fruit, of het weken van peulvruchten zou je zelf thuis ook kunnen doen. Het zijn onschuldige bewerkingen. Het is gewoon handig om deze producten zo te kunnen kopen. Maar als je niet meer kan zien hoe een voedingsmiddel tot stand is gekomen, dan zijn er vast te veel bewerkingsmethodes gebruikt. 
  • Is het biologisch? Een appel die op de versafdeling ligt lijkt aan alle genoemde voorwaarden te voldoen. Het komt zo voor in de natuur, bevat slechts 1 ingrediënt dat we kunnen herkennen, en we kunnen het ook zelf maken door simpelweg te plukken. Maar groenten en fruit worden vaak erg bespoten. Dit zie je niet, maar het is wel een vorm van bewerking waarbij stoffen gebruikt worden die je liever niet in je lichaam wil. Om dit te voorkomen is biologische voeding een goede keuze.

Hoe kook je meer met onbewerkt voedsel? 

Al de bewerkingen die we in onze eigen keuken doen zijn heel onschuldig in vergelijking met wat er in sommige fabrieken gebeurt. Maar toch kan je ook in je eigen keuken gezonde verse voeding onbedoeld zo bewerken dat de goede voedingsstoffen verloren gaan. En soms worden er zelfs slechte stoffen gevormd. Om er ook in je eigen keuken voor te zorgen dat je meer onbewerkt voedsel klaarmaakt kan je rekening houden met volgende tips:

  • Als je bakt, bak dan niet op de hoogste stand. Bij te hoge temperaturen gaan vetten oxideren
  • Koken is minder schadelijk dan bakken
  • Eet ook eens rauwe groenten
  • Laat je boter of olie nooit te bruin worden
  • Is een deel van je vlees zwart? Snijd het er dan af en gooi het weg
  • Kook zoveel mogelijk vers. Door je maaltijd te bewaren en later weer op te warmen gaan er voedingsstoffen verloren
  • Frituren is ongezond, doe het enkel met mate
  • Vermijd het toevoegen van te veel extra zout of suikers
  • Verse kruiden bevatten meer voedingsstoffen dan gedroogde kruiden
  • Zorg voor meer smaak door het gebruik van kruiden

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Met een FitChef Premium account krijg je elke week volledige weekmenu's die zijn aangepast aan je persoonlijke macro + caloriebehoefte.

👉 Aanmelden voor FitChef Premium