Snelle suikers: 8 fabels
GezondheidTe veel snelle suikers eten kan ongezond zijn. Maar er bestaan ook een aantal fabeltjes over snelle suikers die we graag eens ontkrachten. Zo ben jij weer stevig gewapend met de vaardigheden en kennis om verstandig om te gaan met snelle suikers.
Wat zijn snelle suikers?
De verzamelnaam voor alle soorten suikers is koolhydraten. De trage suikers bestaan uit heel lange koolstofketens. Deze ketens moeten in de darmen eerst nog in stukjes geknipt worden voor ze kunnen worden opgenomen, en daarom gaat deze vertering wat langzamer. Snelle suikers zijn erg kort en hebben dus maar enkele, of geen, knipjes nodig om opgenomen te worden.
8 fabels over snelle suikers
Klaar voor mee kennis en wijsheid? Here we go!
1. Snelle suikers worden altijd snel opgenomen
Snelle suikers kunnen dus snel verteerd en opgenomen worden. Maar als je een beetje snelle suikers vermengt in een grotere maaltijd met veel eiwitten, vezels en vetten, dan hoef je je echt geen zorgen te maken over een stijgende bloedsuikerspiegel. De andere voedingsstoffen vertragen namelijk de opname van de snelle suikers.
De snelheid van opname is dus steeds afhankelijk van de samenstelling van je hele maaltijd.
2. Alle snelle suikers zijn ongezond
Er wordt vaak erg zwart-wit gedacht over voeding. Iets is gezond óf het is ongezond; een tussenweg lijkt er niet te zijn. En snelle suikers worden tegenwoordig duidelijk op de ongezonde hoop gegooid.
Een duidelijke uitzondering is bijvoorbeeld fruit. Daar zit de snelle suiker fructose (fruitsuiker) in. Toch is fruit erg gezond. De reden is dat er in fruit ook andere gezonde stoffen zitten zoals enzymen, vezels en anti-oxidanten zodat de fructose op een goede manier wordt omgezet in nuttige energie om na te denken, te bewegen en te sporten.
3. Natuurlijke snelle suikers kan je naar hartenlust eten
'Aha!', denken veel mensen dan. Dus natuurlijke suikers mogen wel? Dan is het dus geen probleem om een hoop honing, fruitsiroop en ahornsiroop te gebruiken om mijn eten wat zoeter te maken.
Honing is natuurlijk en gezond, maar de hoeveelheid suiker is heel geconcentreerd. Als je er mee overdrijft, dan krijg je echt te veel snelle suikers binnen en gaat je bloedsuiker alle kanten op.
Een voedingsmiddel is daarom vooral gezond, afhankelijk van hoeveel jij ervan eet. Voor fruit is dit 2-3 stuks. Voor honing is dit niet vastgelegd, maar met bijvoorbeeld een theelepel per dag geniet je van de goede stoffen, zonder last te hebben van de suiker zelf.
De natuurlijke suikers uit gedroogd fruit zijn wel vergezeld van vezels. Dat maakt het iets trager opneembaar dan pure suiker, maar je moet er ook echt niet mee overdrijven.
4. Je moet toegevoegde suikers 100% vermijden
In tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt, krijg je echt niet spontaan overgewicht of diabetes als je af en toe eens wat honing door je kwark doet of een plak cake eet.
Het is vooral belangrijk dat je het grootste deel van de tijd niet te veel suiker eet. Dat wil zeggen dat het niet standaard in je hoofdmaaltijden zit, of dat je niet iedere dag een groot stuk chocola eet. Wil je vanuit die gezonde basis af en toe eens zondigen, dan is dat geen probleem.
Met de eetschema’s van FitChef krijg je elke week gezonde eetmenu’s op maat toegestuurd. De recepten zijn samengesteld op basis van gezonde en natuurlijke ingrediënten. Zo eet je in de basis altijd gezond. En als je daarna af en toe iets met suiker eet, dan is dat heus niet zo erg.
👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetmenu’s op maat
5. Een snelle opname van suikers is altijd nadelig
Snelle suikers hebben een slechte reputatie omdat ze snel in de bloedbaan worden opgenomen en hierdoor je bloedsuikerspiegel in de war brengen. Dit zorgt op korte termijn voor energieschommelingen en op lange termijn voor aandoeningen zoals diabetes.
Maar in sommige gevallen zijn snelle suikers juist handig. Denk bijvoorbeeld aan een sporter die tijdens het sporten extra energie nodig heeft, of na de wedstrijd snel moet recupereren. Ook bij ziekte zijn snelle suikers een goed hulpmiddel. Je vertering ligt dan meestal stil en je krijgt nauwelijks nog iets binnen, behalve snelle suikers.
6. Snelle suikers zitten alleen in zoete producten
En dat brengt ons bij het volgende punt. Veel mensen checken alleen de etiketten van zoete producten om te kijken hoe het met de snelle suikers zit. Van yoghurt met een smaakje of koekjes is het immers te verwachten dat daar snelle suikers inzitten. Bij hartige producten worden de etiketten dan vaak overgeslagen, want waarom zou je suiker in chips gooien?
Je raadt het al: dat is een vergissing. Suiker zit echt óveral in. Brood, tomatensaus, pizza’s, groenten in blik, dressings. Het wordt namelijk niet alleen als zoetstof gebruikt, maar het is ook een manier om de houdbaarheid van producten te verhogen. Daarnaast kan suiker de mindere smaak van goedkope ingrediënten maskeren. Ook dat is vaak dus een reden om het toe te voegen.
Van de meeste van deze producten zijn er gelukkig ook wel varianten te vinden zonder suiker. Maar als je gewoon de goedkoopste optie uit het schap trekt, is de kans groot dat de fabrikant er voor de smaak of houdbaarheid suiker aan toegevoegd heeft!
7. Light producten bevatten minder snelle suikers
Weinig mensen weten precies wat dat label betekent. Daarom is het makkelijk om aan te nemen dat in bijvoorbeeld light koekjes minder suiker zit.
Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn! Producten mogen het label light gebruiken als ze ofwel 30% minder vet bevatten, ofwel 30% minder suiker bevatten, ofwel 30% minder calorieën leveren. Maar let op: ze hoeven dus maar aan één van die drie eisen te voldoen. En dat levert natuurlijk valkuilen op.
Kijk bijvoorbeeld naar light chips. Die heten light omdat er veel minder vet in zit. Het probleem is echter dat chips zonder vet een stuk minder lekker smaakt. Dus wat doet de fabrikant om dat op te lossen? Precies, hij voegt er meer suiker aan toe. Met als gevolg dat light chips juist méér suiker bevat dan normale chips.
Light varianten kunnen soms een optie zijn, bijvoorbeeld bij jam of zoete yoghurt waar minder suiker in zit. Maar let altijd heel goed op wanneer je ze koopt! In het overgrote deel van de gevallen worden producten er niet gezonder op als ze light zijn.
8. Je kunt verslaafd zijn aan snelle suikers
Dan nog een laatste fabel die tegenwoordig vaak wordt aangehaald om te laten zien hoe slecht suiker wel niet voor je is. Er wordt vaak gezegd dat mensen verslaafd raken aan suiker en dat het daarom zo moeilijk is om minder suiker te eten. Dat is echter niet helemaal waar.
Een verslaving ontstaat als een substantie veranderingen aanbrengt in je brein waardoor je fysiek niet meer goed kunt functioneren. Dat is bijvoorbeeld wat alcohol, tabak en andere drugs doen. Vandaar ook de ontwenningsverschijnselen die optreden wanneer je met een verslavend middel probeert te stoppen.
Suiker heeft niet zo’n effect op je brein. Dat wil niet zeggen dat het helemaal ‘onschadelijk’ is. Het kan wel degelijk een soort vicieuze cirkel veroorzaken, bijvoorbeeld omdat suikerpieken vaak gevolgd worden door dalen. Die dalen zorgen voor meer trek in zoet en dus voor een volgende suikerpiek.
Bovendien activeert suiker het beloningscentrum in je brein. Dat kan voor een licht “verslavend” effect zorgen. Maar let op: dat beloningscentrum wordt ook geactiveerd door sport, seks, ander lekker eten, mooie muziek en andere fijne ervaringen. Suiker is in dit opzicht dus niet verslavender dan een dagelijks rondje hardlopen.
En goed nieuws: dat betekent ook dat het mogelijk is om er minder van te eten!