10 redenen waarom het afvallen stagneert
AfvallenAfvallen is simpel, gewoon wat minder eten. Iedereen heeft zo wel zijn of haar methode om een paar kilo te verliezen. Maar na een week of twee komen vele “succesvolle diëten” tot stilstand. Ontdek 10 redenen waarom het afvallen stagneert en hoe je dit kan voorkomen.
1. Je bent minder strikt of houdt niet vol
Als het afvallen stagneert, is er in de meeste gevallen iets veranderd in je gedrag. Je enthousiasme van de eerste weken is verdwenen en dankzij je succes beloon je jezelf met wat lekkers: één drankje hier, één koekje op zondag; je kent het wel. Helaas stop je dan ook met afvallen.
Minder strikt zijn en jezelf belonen kan, maar het moet in verhouding staan tot je hele leefstijl. Eén drankje per week maakt inderdaad geen groot verschil, maar 5 drankjes en twee koekjes wel. Wil je jezelf belonen? Kies op een bewuste manier, en liever met iets wat niet gerelateerd is aan voeding, en ga dan weer aan de slag.
2. Je hebt meer spieren aangemaakt
Je wil afvallen en gaat meer sporten in de sportschool. Je hebt zelfs geleerd dat krachtoefeningen goed zijn voor je. Dat klopt! Met krachttraining behoudt je je spiermassa en verhoog je je metabolisme.
Het kan echter zijn dat je vet verliest en aankomt in spiermassa. En zoals je misschien weet, wegen spieren meer dan vet. Het goede nieuws is dus dat je er steeds slanker uitziet in de spiegel, maar dat de weegschaal dit niet aangeeft. Om hier een juist beeld van te krijgen kan je je vetpercentage of je buikomtrek meten of foto’s maken.
3. Je hebt spiermassa verloren
Het tegenovergestelde kan ook waar zijn. Als je niet sport en snel afvalt, dan verlies je niet alleen vet, maar ook spiermassa. Hierdoor daalt je metabolisme, waardoor afvallen veel moeilijker wordt. De oplossing? Gewichten tillen en traag afvallen.
4. Je sport niet meer
Ook al verlies je geen spiermassa. Beweging en sport blijven belangrijk. Het voorkomt dat je lichaam niet verder in de spaarstand gaat en je verhoogt je energieverbruik.
Als je wil afvallen zonder sporten, dan kan je je echt niet veel permitteren. De kans dat het afvallen snel stagneert, is erg groot.
5. Je past je voedingsschema niet aan
Even wat positief nieuws. Misschien ben je gewoon supergoed bezig! En je blijft stevig sporten en houdt je makkelijk aan het voorgeschreven aantal calorieën. Wat is dan het probleem? Of je nu spieren verliest of niet, als je veel afvalt, zal je metabolisme sowieso dalen en daarom moet je na een tijdje sowieso je voedingsschema aanpassen en je energie-inname verlagen. Dat is alles.
Gebruik je nog geen voedingsschema? Het is de beste manier om op een gezonde en duurzame manier af te vallen. Een eetschema geeft je de ultieme controle over je dieet. De eetschema’s van FitChef kan je helemaal personaliseren. En door (twee)wekelijks een update van je gewicht in te voeren, past het schema zich automatisch aan.
👉 Meld je hier aan voor duurzame eetschema’s om af te vallen
6. Je eet te weinig eiwitten
Eiwitten geven je een goed verzadigd gevoel, waardoor je mentaal makkelijker lange tijd zonder eten kan. En ze zijn natuurlijk ook noodzakelijk voor het behoud en de eventuele aanmaak van spieren. Minder eten en toch voldoende eiwitten binnenkrijgen is niet vanzelfsprekend. Een eetschema is daarom erg handig.
7. Je overschat je energieverbruik
Hoe belangrijk beweging en sport ook is, overschat niet wat je verbruikt. Met een uurtje sporten verbrand je wel wat extra’s, maar als je dit compenseert met een sportdrankje vol suikers, is het netto-effect vaak nul. In onze maatschappij eten we veel en bewegen we relatief erg weinig, waardoor we niet meer aanvoelen wat een goede balans is.
8. Je hebt veel stress
Afvallen draait om energie in en energie uit. Maar ook al beweeg en eet je hetzelfde als bij de start van je dieet, stress kan echt wel roet in het eten gooien. Door stress schakelt het lichaam over op de verbranding van suikers en wordt vetten verbranden erg moeilijk. Als je overdag onder druk staat, probeer dan op zijn minst in de avond echt tot rust te komen.
9. Je eet niet gezond
Om vetten te verbranden zijn er allerlei voedingsstoffen nodig. Een voorbeeldje zijn de B- vitamines, die essentieel zijn in de aanmaak van energie uit vet. Als je niet gezond eet en veel voedingsstoffen mist, dan zal je motor niet zo snel kunnen draaien. Gezond eten is ook de enige manier om niet te veel calorieën in te nemen en je verzadigd te voelen.
10. Je eet te weinig vetten
Een andere opmerkelijke noodzakelijkheid zijn vetten. Het doel van afvallen is vet verbranden. En toch moet je gezonde vetten blijven eten. Dat komt omdat voldoende vetten onder andere instaan voor de instandhouding van je hormoonbalans. En die hormonen zijn essentieel voor de verbranding van vetten en het behouden en aanmaken van spieren. Let op, voldoende en gezond is dus geen excuus voor fastfood.