Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is hummus gezond?

Is het gezond

Hummus zie je tegenwoordig overal. In de winkelrekken krijgt hummus steeds meer ruimte tussen de klassieke spreads. Zeker sinds de opmars van het aantal vegetariërs en vegans is de populariteit ervan enorm gestegen. In de grootsteden vind je zelfs eettentjes die hun naam of menukaart volledig toewijden aan deze lekkernij. Maar wat is hummus eigenlijk? En is het wel gezond? Wij zochten het voor je uit.

Wat is hummus? 

Hummus is een veelzijdige dip of spread op basis van kikkererwten. De veelzijdigheid blijkt al uit de alternatieve schrijfwijzen: hoemoes, hoummous, humus of humous.  Je kunt het bijna niet meer fout spellen...

De oorsprong van hummus ligt waarschijnlijk rond de dertiende eeuw en het recept wordt in de Arabische wereld al honderden jaren gemaakt. Vaak wordt Israel als de bakermat aangewezen, maar ook andere Arabische landen zoals Palestina en Egypte claimen graag dat zij het gerecht bedacht hebben. Wij zijn vooral blij dat de spread nu ook in onze winkelrekken ligt. 

Hummus is lekker als spread op brood of toast. Oorspronkelijk werd het brood er vaak in gedipt. Ook groenten zoals gesneden worteltjes of paprika zijn erg lekker om er in te dippen. Daarnaast kan je er ook een topping van maken op een salade. Een populaire combinatie in Israel is met het recept shakshuka. Heerlijk!

Is hummus gezond? 

Bij de bereiding van authentieke hummus worden enkel gezonde plantaardige, natuurlijke en kwaliteitsvolle ingrediënten gebruikt. De enige bewerking is het mixen van de ingrediënten. Er wordt dus niets gebakken of gefrituurd waardoor de voedingsstoffen goed bewaard blijven. Traditionele hummus is dus hartstikke gezond en bevat de volgende ingrediënten:  

  • Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor. 
  • Tahini: Tahini is een andere naam voor sesampasta. Pure tahini bestaat voor 60% uit vetten. Maar dit zijn vooral enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetten zoals omega-3. Tahini is een uitstekende bron van calcium en bevat ook erg veel koper en mangaan. 
  • Knoflook:  Knoflook staat al lang bekend om zijn krachtige werking en werd vaak als geneesmiddel gebruikt. Het bevat vitamine B6, vitamine C, kalium en fosfor. Maar ook nog allerlei ander kleine stoffen die onder andere een positieve invloed hebben op het immuunsysteem, de bloeddruk en de balancering van cholesterol. 
  • Komijn: Dit kruid is erg rijk is aan ijzer. Regelmatig gebruik van komijn heeft een positief effect op je cholesterol. Het vermindert je stressniveau en helpt tegen diabetes. 
  • Zout: Zout of natriumchloride bestaat voor de helft uit het mineraal Natrium dat de vochtbalans van het lichaam regelt. Daarnaast reguleert het ook de bloeddruk en is het nodig voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen. 
  • Citroen: Deze citrusvrucht zit vol vitamine C en versterkt je immuunsysteem. Daarnaast zit er ook veel kalium in, wat belangrijk is voor de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. 

Let op de toevoegingen!

Helaas is de hummus die in de supermarkt ligt vaak niet het "echte" werk. Je vindt tegenwoordig enorm veel variaties op het oorspronkelijke recept die niet altijd even gezond zijn. 

Soms worden er extra ingrediënten toegevoegd voor de smaak, zoals zongedroogde tomaat, biet, zoete peper of pompoen. Extra groenten of kruiden zijn natuurlijk op zich geen probleem en kunnen zelfs nog meer gezonde voedingsstoffen bevatten. 

Maar vaak vind je ook zonnebloemolie, suiker, kleurstoffen en bewaarmiddelen terug in de ingrediëntenlijst. Deze ingrediënten zijn toegevoegd om het product goedkoper en langer houdbaar te maken, maar maken het helaas minder gezond. Controleer daarom altijd de ingrediëntenlijst en bepaal aan de hand van de hoeveelheid toegevoegde stoffen die je terugvindt of je dat merk wil kopen.

Kijk vooral even naar de verhouding van olie en kikkererwten, en hoeveel calorieën er in zitten. In sommige goedkope merken zitten wel drie keer zo veel calorieën, doordat er zo ontzettend veel (goedkope) olie in is gedaan.

En de gezondste optie is natuurlijk om de hummus zelf te maken! Gelukkig is dat heel eenvoudig: meer dan een blender heb je er niet voor nodig.

Voedingswaarde hummus

Gezonde hummus past absoluut in een eetschema voor afvallen of aankomen. Maar natuurlijk moet je wel nog steeds rekening houden met de hoeveelheid calorieën die er in zitten. Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram:

  • 312 kcal: Dat is dus best veel. Hoewel het gezond is moet je er dus niet mee overdrijven als je wil afvallen. Om aan te komen kan het juist handig zijn om dikker te smeren of hummus overal als topping aan toe te voegen. 
  • 30,4 gram vet: Door de sesampasta is het vetgehalte erg hoog. Enerzijds tellen hierdoor de calorieën snel op waarmee je dus moet opletten als je wil afvallen. Anderzijds zijn vetten erg verzadigend, waardoor je je cravings goed onder controle kan houden. 
  • 6,1 gram koolhydraten, waarvan 0,3 gram suikers. Dat is niet erg veel, en het gaat vrijwel alleen om trage koolhydraten. Hummus bevat ook veel vezels en het beperkte aantal koolhydraten zal niet voor een insulinepiek zorgen. 
  • 6,4 gram eiwitten. Kikkererwten bevatten veel eiwitten, maar procentueel gezien is de verhouding niet zo hoog door de hoeveelheid vetten. Maar alle beetjes eiwit helpen om aan je dagelijkse behoefte te komen. 

Enkele recepten met hummus

Hummus kan je op veel verschillende manieren integreren in allerlei recepten. Hier vind je alvast wat inspiratie, maar wees niet bang om er zelf mee te experimenteren!