Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weinig eetlust? 10 tips om te eten als een wolf!

Aankomen

Weinig eetlust is een zegen als je wil afvallen, maar een vloek voor wie wil aankomen. De oorzaken kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn. Zo kan het zijn dat je te weinig beweegt of dat je het te druk hebt in je hoofd om aan eten te denken. Een gezonde eetlust is daarom niet alleen belangrijk als je wil aankomen. Het is ook een teken van een gezond en gebalanceerd lichaam en een rustige geest. Een gezonde eetlust maakt aankomen wel makkelijker, maar als je wil je kan ook je gewicht behouden. Dat hangt uiteindelijk samen met wat en hoeveel je exact eet. Zeg vaarwel tegen weinig eetlust met onze 10 tips die je weer honger geven als een paard en doen eten als een wolf!

10 tips tegen weinig eetlust

Weinig eetlust is meestal een probleem dat je eenvoudig kan verhelpen. Met deze praktische tips zal je merken dat je makkelijker honger opwekt. Ga voor jezelf na waar bij jou de meeste winst te rapen valt. Deze tips zijn ook gewoon gezond en goed voor lichaam en geest. Dus iedereen leert ervan.  

1. Beweeg

Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. De spieren gebruiken het grootste deel van onze energie. Als je niet voldoende beweegt is het normaal dat je weinig eetlust hebt. Op korte termijn krijg je van elke soort beweging meer honger: wandelen, fietsen, dansen, het huishouden doen, noem maar op.

Vooral wanneer je krachttraining doet en spiermassa opbouwt zal ook op lange termijn je metabolisme stijgen. Hierdoor krijg je permanent meer eetlust. Bewegen in de natuur en zwemmen is ook fantastisch. Door het trotseren van de koude verbrandt je lichaam veel calorieën wat leidt tot een goede eetlust.

2. Ontspan

Je hebt vast al eens gehoord van de “fight or flight” modus. Als we stress hebben en in de fight or flight modus zijn wordt al ons bloed richting de hersenen en de spieren gestuurd. Dit dient om ons optimaal voor te bereiden om een tijger aan te vallen of er snel van weg te lopen. De spijsvertering is op dat moment minder belangrijk en wordt even verwaarloosd. 

Door te ontspannen komen we in de “rest en digest” modus. Hier gebeurt het tegenovergestelde. De hartslag en bloeddruk dalen en het bloed gaat van de spieren naar het spijsverteringsstelsel. 

De makkelijkste manier om zo snel mogelijk in de rest en digest modus te komen is door 5 minuten rustig diepe buikademhaling te doen. Doe dit 5 minuten voor je gaat eten en je zal merken dat je lichaam plots “klaar” is om te eten. Dit zorgt niet alleen voor meer eetlust, maar is ook een wondermiddel tegen mentale stress. 

3. Kook zelf

Het mechanisme achter zelf koken is eigenlijk hetzelfde. Wanneer je een (half) uurtje voor etenstijd al in de keuken bent, vertel je je lichaam dat er eten aan komt. Puur door aanwezig te zijn shift je je focus weg van je werk richting eten. Wanneer je groenten begint te snijden denk je al bijna automatisch aan de smaak ervan. Als je in de potten aan het roeren bent maakt je lichaam al preventief speeksel aan om je maaltijd te verteren. Denk maar aan het speeksel dat je in je mond krijgt bij het snijden van een citroen. 

Bovendien heb je misschien weinig eetlust omdat je altijd dezelfde dingen eet. Als je elke dag gezond, lekker en gevarieerd wil koken kan je gebruik maken van een FitChef Premium abonnement. Zo krijg je elke week een gezond eetschema waarbij alle recepten zijn aangepast aan jouw persoonlijke voorkeuren en doelen.

👉 Aanmelden voor FitChef Premium

4. Eet koolhydraten

Eiwitten en vetten zijn erg verzadigend. Wanneer je een stuk vlees, vis of een alternatief zoals tofu of tempeh hebt gegeten heb je er meestal genoeg van. Bij koolhydraten is dat anders. Ons lichaam heeft hier bijna geen rem voor. Zodra we beginnen te smullen van pasta, rijst of patat scheppen we maar al te graag bij.

Dit is nog meer het geval met snelle suikers, maar deze komen vooral voor in minder gezonde producten. Dat is de reden waarom je niet kan stoppen na 1 stukje chocola. Je lichaam proeft de suiker en wil er zoveel mogelijk van! Koolhydraten eten helpen dus om meer eetlust op te wekken, maar doe het wel zo gezond mogelijk. 

5. Vaker eten

Vaker eten helpt ook wanneer je weinig eetlust hebt. Er zijn verschillende meningen over de voor- en nadelen van frequenter te eten. Voor een stabiele bloedsuikerspiegel en je insulinegevoeligheid is het minder optimaal. Maar dit “negatieve” effect is vooral sterk uitgesproken als je ongezond eet. 

Zodra je vaker begint te eten, al is het slechts een mini-snack, train je je lichaam hierop. Je denkt plots vaker aan voeding wekt zo je eetlust op.  

6. Niet overeten

Of je nu vaker eet of niet, overeten is geen goed idee. Wanneer je te veel hebt gegeten en je maag echt vol zit duurt het in verhouding veel langer om je maaltijd te verteren. Dat verklaart waarom je na een hele zware lunch, ‘s avonds nog steeds geen honger hebt. Idealiter eet je tot je maag ongeveer 80% vol zit. Zo heeft je maag nog de ruimte om je voedsel te kneden en te vermengen met allerlei maagsappen voor een betere vertering. En als je maaltijd goed verteert, dan heb je sneller weer eetlust. 

7. Vasten

Het klinkt wat tegenstrijdig, maar ook vasten is een hulpmiddel tegen weinig eetlust. Als je echt geen honger hebt moet je niet tegen je zin eten. Misschien ben je geen ochtendmens en is je lichaam in de ochtend niet paraat om te eten. Dan is het net verstandiger om hier naar te luisteren en je ontbijt over te slaan. Je kan wachten tot de lunch en er meteen “intermittent fasting” van maken, maar dat hoeft niet per se. Luister naar je lichaam dat jou vertelt wanneer jij het liefste wil eten.

8. Eet op regelmatige tijdstippen

Je persoonlijke klok noemen we ook wel je bioritme. Luisteren naar je lichaam is goed, maar vervolgens is het ideaal om je aan een relatief vast stramien te houden. Ons lichaam houdt van regelmaat. Als je lichaam weet wat het er te wachten staat, kan het zich hier op voorbereiden.

Net als bij de tips over ontspannen en koken, zal je lichaam automatisch in “rest and digest” modus willen in afwachting van je maaltijd. En deze "staat van zijn" is de sleutel tegen weinig eetlust. Na verloop van tijd kan je zelfs je hongergevoel als horloge gebruiken. Zodra je honger krijgt weet je letterlijk hoe laat het is. 

9. Zorg voor variatie op je bord

Als je niet veel eetlust hebt denk je misschien: “Ik bereid een eenvoudig en sober gerecht, ik heb toch niet veel honger”. Maar als je bord er eentonig en saai uitziet dan zet het ook niet aan tot eten.

In plaats daarvan vul je beter je bord met heel veel kleine, maar verschillende soorten eten. Een beetje vis, een mix van groenten, veel kruiden, een wit sausje voor de vis, een sausje voor de groenten, een stukje brood met boter. Al die verschillende smaaksensaties signaleren aan je brein dat er verschillende belangrijke voedingsstoffen op je bord liggen die je lichaam allemaal wil opnemen. 

10. Maak tijd om te eten

Net als te leren ontspannen voor je gaat eten is tijd maken om te eten erg belangrijk. Veel mensen zien de tijd die ze aan een maaltijd besteden als tijdsverspilling. Zeker als er nog zoveel te doen is in het huishouden of op het werk. Dit is niet alleen slecht voor je eetlust, maar ook zonde van het plezier dat eten met zich kan meebrengen.

Eten is een primaire behoefte en we horen er van te genieten. Neem de tijd om de tafel te dekken, een lekker gerechtje uit te kiezen en rustig te genieten van je maaltijd. Eten is ook een sociale gelegenheid. Maak er een moment van om bij te praten met je partner, vrienden of collega’s. En je zal een eetmoment niet alleen zien als het vullen van je maag, maar ook als een moment van ontspanning.