Het glycemische index dieet om af te vallen: is dat zinvol?
AfvallenDe glycemische index heeft te maken met je bloedsuikerspiegel. En een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk om makkelijker vet te verbranden. Eten volgens de glycemische index lijkt dan ook een goede dieetstrategie. Maar helaas zit de waarheid toch iets complexer in elkaar.
Wat is de glycemische index?
De glycemische index (GI) is een maatstaf die zegt hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Eiwitten en vetten hebben een verwaarloosbare impact op je bloedsuikerspiegel. Het zijn vooral de koolhydraten die het suikergehalte in je bloed verhogen.
De glycemische index heeft een referentiewaarde van 100. Dit is de maatstaf voor de pure vorm van de snelle enkelvoudige suiker glucose. Over het algemeen geldt:
- Hoe meer koolhydraten in het voedingsmiddel of de maaltijd, hoe hoger de GI.
- Hoe meer vetten, eiwitten en vezels, hoe lager de GI.
- Hoe meer snelle suikers, hoe hoger de GI.
Wat is het glycemische index dieet?
Het glycemische index dieet betekent dat je vooral voedingsmiddelen eet met een lage glycemische index. Wat zijn daar de voordelen van?
- Een lage GI zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
- Er is minder insuline nodig. Insuline is een opslaghormoon.
- Als het insulineniveau laag is, is er ruimte voor de productie van hormonen zoals glucagon, die juist vetten gaan verbranden.
- Een lage bloedsuiker zorgt ook voor minder honger en cravings, waardoor diëten een stuk makkelijker wordt.
Is het glycemische dieet zinvol?
Omwille van bovenstaande redenen is het over het algemeen zinvol om voeding en maaltijden te kiezen met een lage GI. Bovendien zijn het vooral gezonde voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, vlees, vis, noten en peulvruchten die een lage GI hebben.
Maar voedingsmiddelen zoals watermeloen en pompoen hebben een hoge GI, maar zijn wel gezond. En ook honing heeft een hoge GI, maar je eet er weinig van, dus heeft het toch een lage impact op je bloedsuikerspiegel. Indien je rekening wil houden met de portiegroottes kan je de “glycemische lading” gebruiken.
Maar zelfs dan stuit je op voedingsmiddelen zoals noten, avocado’s en zalm, die een lage glycemische index of lading hebben, maar die wel veel calorieën bevatten. Ze zijn gezond, maar als je er te veel van eet val je niet af.
Een beter alternatief voor het glycemische index dieet
Je kan beide indexen gebruiken als leidraad. Maar eigenlijk kan je beter focussen op gezonde onbewerkte voeding. Die heeft van nature een goede invloed op je bloedsuikerspiegel. Denk maar aan groenten, fruit, vlees, vis, noten, peulvruchten, en knollen. Dit komt bijna op hetzelfde neer en bespaart jezelf eindeloze tabelletjes met cijfers.
Wil je bovendien afvallen, dan is de GI of GL, en zelfs het eten van onbewerkte voeding niet voldoende. Als je om welke reden dan ook nog net iets te veel calorieën binnenkrijgt, dan val je niet af. En via gezonde vetten bijvoorbeeld (met een verwaarloosbare GI) krijg je nu eenmaal makkelijk calorieën binnen.
Om af te vallen moet je dus je calorieën in het oog houden, je vetten en koolhydraten beperken en je eiwitten hoog genoeg houden. Hier schieten de vooropgestelde methodes te kort.
De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is een gezond eetschema om af te vallen gebruiken, gebaseerd op gezonde onbewerkte voeding.
👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema’s op maat
De eetschema’s van FitChef worden helemaal gepersonaliseerd, waardoor jij elke week eetmenu’s krijgt die precies zijn afgestemd op jouw energiebehoefte. En omdat je werkt met gezonde voedingsmiddelen balanceer je sowieso je bloedsuikerspiegel. Zo wordt je gezond, slank en fit!