Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Calorieën tellen: alle voor- en nadelen op een rijtje!

Gezondheid

Calorieën tellen is voor de ene persoon de enige manier om planmatig te zijn of zijn/haar doel te bereiken, voor de ander is het complete onzin en zelfs contraproductief. Zoals wel vaker het geval is ligt de (calorie)waarheid in het midden. Calorieën tellen heeft een aantal voor- en nadelen en afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt en waar jij gevoelig voor bent is het al dan niet een goed idee om je rekenmachine boven te halen. Ontdek in dit blog alle voor- en nadelen van calorieën tellen en hoe je dit op een praktische manier kan doen.

Waarom calorieën bijhouden?

Calorieën tellen is niet alleen populair bij mensen die willen afvallen. Ook als je wil aankomen is het een handig hulpmiddel. Zowel om af te vallen als om aan te komen kan je honderden voedingstips vinden. Maar al deze tips en hulpmiddeltjes hebben maar 1 doel: je calorieën verhogen of verlagen. 

Uiteindelijk is het namelijk altijd je caloriebalans die bepaalt of je afvalt of aankomt. Als je meer eet dan je caloriebehoefte kom je aan, eet je minder val je af. Dus waarom niet rechtstreeks focussen op wat er echt toe doet: calorieën tellen! 
In theorie zou het een perfect en feilloos systeem moeten zijn. Maar mensen zijn geen robots en calorieën tellen is geen waterdicht systeem. Daarom zetten we de voor- en nadelen op een rijtje zodat jij zelf kan bepalen of calorieën tellen wat voor jou is. 

Voordelen calorieën tellen

Al heel wat mensen hebben hun optimale gewicht bereikt dankzij het tellen van calorieën. De voordelen reiken dan ook verder dan het tellen zelf. 

Bewustwording

Het grootste voordeel is misschien wel het niet meetbare. Door calorieën te tellen wordt je je erg bewust van wat je eet. Veel mensen eten de hele dag door zonder er bij stil te staan. Een extra koekje bij de koffie, een traktatie van een collega die verjaart; het is zo gebeurd. 

Door calorieën te tellen ben je je plots bewust van je gedrag, elke keer als je iets in je mond wil stoppen. Soms is dit bewustwordingsproces op zich al voldoende om je eetpatroon te veranderen.

Inzicht in voeding 

Je wordt je niet alleen bewust van je eetgedrag, maar ook van voeding op zich. Van taart en pindakaas weten we wel dat het veel calorieën bevat. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met een avocado? Dat is een gezonde vrucht, maar er zitten ook vetten in.

Door van alle voeding die je eet de calorieën te tellen leer je welke voedingswaren voor jou wel en geen goede keuze zijn.

Controle over totale inname

Calorieën tellen geeft je controle over je dieet. Gedaan met jezelf wat wijs te maken: cijfers liegen niet. Door je calorie-inname te tellen en te kijken naar het resultaat heb je volledige controle over je proces. Indien je gewicht nog niet is veranderd na 2 weken, dan pas je je inname aan. Zodra je resultaat gaat zien heb je je eigen blauwdruk voor succes. 

Controle over macro’s

Afvallen en aankomen gaat om calorieën. Maar om je spiermassa optimaal te behouden en te stimuleren heb je wel voldoende eiwitten nodig. En om je hormoonbalans te regelen voldoende gezonde vetten. Calorieën tellen helpt je ook hierbij waardoor je dus efficiënter afvalt of aankomt en je gezondheid en vitaliteit optimaliseert. 

Meetfouten doen er niet toe

Tussen de nadelen staat onder andere het argument dat calorieën tellen om allerlei redenen nooit klopt. Maar dat doet er ook niet toe. Gemiddeld genomen heffen die telfouten elkaar min of meer op. Soms neem je een grote appel, soms een kleinere. Soms neem je een overvolle cup havermout, soms een afgeplatte. Uiteindelijk draait het om een zo goed mogelijke schatting. 

Nadelen calorieën tellen

Als calorieën tellen zo geweldig is en werkt, waarom doet niet iedereen het dan? Er zijn natuurlijk wel een aantal nadelen. En de eerste is misschien wel de grootste. 

Veel werk

Elke keer als je iets wil eten zal je dit moeten afwegen of meten en tellen. Dat vraagt erg veel energie en vastberadenheid. Een appel of 120 gram vis heb je nog snel genoteerd, maar wat als je een grote Indiase curryschotel maakt voor je gezin. Dan dien je alle ingrediënten afzonderlijk te tellen. En hoeveel calorieën schep je dan uiteindelijk op je bord? Om dit vol te houden moet je wel een echte reken-nerd zijn. 

Nooit helemaal accuraat

Zelfs als je alle moeite doet om te tellen zal je berekening nooit helemaal juist zijn. Sommige appels bevatten meer suiker dan andere. Sommige kipfilets bevatten meer vet dan andere. En ook als je wil opzoeken hoeveel calorieën er bijvoorbeeld in 100 gram jonge Goudse zit, dan kom je nog verschillende waarden tegen. Het ene laboratorium meet net een iets andere waarde dan het andere. Dus waarom zou je de moeite nog doen? 

Soms onmogelijk

Indien je een avondje gaat stappen of je eet in een restaurant dan is het onmogelijk om calorieën te tellen. Een goede schatting kan je wel helpen, maar als je de ingrediënten niet kent kan je er behoorlijk naast zitten. 

Caloriebehoefte varieert

Indien calorieën tellen wel correct zou kunnen, dan nog varieert je behoefte elke dag. Indien je een keertje meer of minder sport zal je meer of minder eten nodig hebben. Vasthouden aan een bepaald cijfer en onnodig honger lijden kwelt je voor niets. 

Niet meer intuïtief kunnen eten

Calorieën tellen kan je helpen, maar als het een obsessie wordt die je niet meer kan loslaten ontwikkel je geen goede mentale houding ten opzichte van voeding. Obsessief tellen en gek worden als je eens een keertje niet weet hoeveel calorieën je eet leidt soms tot eetstoornissen. En dan is je oorspronkelijke doel het minste van je problemen. 

Gezondheid negeren

Calorieën tellen staat niet gelijk aan gezond eten. Als je je aan je caloriebehoefte houdt aan de hand van fastfood zal je eventjes in de richting van je doel bewegen, maar op lange termijn kom je bedrogen uit. Je energie verdwijnt en je hormoonbalans raakt verstoord waardoor je vastloopt en gefrustreerd achterblijft. 

Hoe calorieën te tellen?

Indien je denkt dat het voor jou verstandig is om calorieën te tellen vraag je je misschien af hoe je dit het beste kan doen. Er zijn verschillende methodes, waarbij de ene al wat preciezer is dan de andere. 

Voeding wegen

Voeding wegen werkt het meest precies. En heel veel werk is het ook niet. Zet je weegschaal standaard op het aanrecht en in 2 seconden heb je iets gewogen. Heb je kleine of grote appels gekocht? Geen probleem, wegen is altijd juist. 

Voeding per eenheid

Voor sommige voedingsmiddelen is het makkelijk om per eenheid te werken. Heb je geen weegschaal bij de hand? Noteer dan “1 appel”. Voor havermout kan je bijvoorbeeld werken met cups. Je zou eenmalig een cup havermout kunnen afwegen of je gebruikt een voedingsapp waarin dit al verwerkt staat. 

Scannen of opzoeken

Alle voedingswaren uit de winkel hebben een barcode. Met sommige apps hoef je enkel de barcode te scannen en heel de voedingswaarde inclusief macro’s en vitamines wordt geïmporteerd. Indien je liever old school werkt of je wil absoluut zeker zijn hoeveel calorieën er bijvoorbeeld in je havermout zitten kan je ook een officiële voedingstabel raadplegen. 

Eetdagboek

Uiteindelijk zal je alle opgetelde calorieën ergens moeten bijhouden. Hiervoor kan je heel eenvoudig een notitieboekje gebruiken als eetdagboek. Het makkelijke is dat je het altijd bij de hand kan hebben en je hebt er geen internet voor nodig. 

Voedingsapp

Uiteraard zijn er ook al talloze apps op de markt die een groot deel van het werk uit handen nemen. Enkele handige functies van voedingsapps zijn het automatisch optellen van alles wat je invoert en het leveren van een mooi overzicht in grammen, percentages, dagtotalen en macro’s. 

Bovendien is het ook erg motiverend om je resultaten zoals je gewicht te kunnen opvolgen. Veel apps zorgen voor de nodige inspiratie en motivatie om zo lang mogelijk door te zetten. En sommige apps helpen je ook met het opbouwen van een heel eetschema zodat jij zo efficiënt mogelijk je doel kan bereiken. 

Apps om calorieën te tellen 

Er is geen “beste voedingsapp”. De beste voedingsapp om calorieën te tellen is diegene die het beste aansluit bij jouw verwachtingen. Vergelijk de verschillende apps en kies voor wat jij belangrijk vindt. 

MyFitnessPal

MyFitnessPal bestaat al meerdere jaren en is uitgegroeid tot een van de populairste Engelstalige voedingsapps in de fitnesswereld. 

Met de app kan je barcodes scannen en je favoriete maaltijden opslaan waardoor het tellen heel erg snel gaat. 

De app geeft je een mooi overzicht van je totale aantal calorieën, hoeveel je nog over hebt, wat de balans is van je macro’s en meer. De app biedt ook een aantal standaard eetschema’s die je kan proberen. 

Fatsecret

In deze app kun je net als bij MyFitnessPal je calorieën en macro’s bijhouden. Het leuke is dat deze ook beschikt over een newspage waarin je net als bij Instagram je eten en vooruitgang kan delen met je vrienden of de community. Bovendien kan je ook je dagelijkse beweging bijhouden waardoor je op basis hiervan je inname kan aanpassen. 

Mijn eetmeter

Wie wil eten volgens de schijf van vijf kan gebruik maken van mijn eetmeter, de voedingsapp van het voedingscentrum. Het voordeel is dat deze app haar productdata uit de levensmiddelendatabank haalt. Deze informatie komt rechtstreeks van de fabrikant en is dus erg nauwkeurig. De app telt niet alleen je voedingswaarde, maar ook de ingenomen vitamines en mineralen. En je vindt er ook advies om gezonder te eten volgens de schijf van vijf. 

FitChef

Onze eigen FitChef Premium app! Misschien wel de meest praktische methode om ervoor te zorgen dat je eet wat je nodig hebt. Nadat je je persoonlijke behoefte hebt berekend op basis van je persoonlijke profiel en doelstelling geeft onze app je eetschema’s die we volledig afstemmen op je persoonlijke calorie- en macrobehoefte.

In plaats van dus op voorhand elke keer te moeten tellen hoeveel beleg je op hoeveel boterhammen mag doen heeft de app dit al voor jou gedaan. De eetschema’s zorgen er ook voor dat je gezond en gevarieerd blijft eten. 

Gelukkig zijn deze eetschema’s erg flexibel. Je kan aangeven op welke dagen je bijvoorbeeld sport en meer wil eten of welke voedingsmiddelen je niet in je schema wil omdat je er allergisch voor bent of ze niet lust. Ook kan je aangeven hoe vaak je op een dag wil eten en dus de voorkeur geeft aan kleinere of grotere maaltijden. De ingrediënten uit je eetschema kan je exporteren naar de Albert Heijn app zodat je alle boodschappen met een klink zo in huis hebt. 

👉 Aanmelden voor FitChef Premium