Zijn rozijnen gezond of niet?
Is het gezondJe vind ze overal: in appeltaart, oliebollen, couscousrecepten en heerlijke Aziatische curry's: rozijnen. Ze zijn veelzijdig en je kan ze lang bewaren. Kinderen zijn er dol op en ze leveren je snelle energie. Maar zijn rozijnen wel echt gezond? Er zitten toch veel suikers in en niet alle vitamines blijven bewaard. Ontdek in dit artikel de sappige waarheid over deze gedroogde druif.
Krenten versus rozijnen
Rozijnen en krenten zijn in principe gewoon gedroogde druiven. Krenten worden echter gemaakt van een andere druifsoort die een stuk kleiner is. De meest gebruikte druifsoort voor rozijnen is de Sultana, voor krenten is dit meestal de Raisin de Korinthe.
Krenten smaken gewoonlijk net iets minder zoet. Het drogingsproces is echter wel gewoon hetzelfde, en beide lijken zo veel op elkaar dat we de namen onderling gewoon door elkaar zijn gaan gebruiken.
Zijn rozijnen / krenten gezond?
Aangezien ze afkomstig zijn van druiven bevatten ze zelf ook allerlei gezonde vitamines, mineralen en plantenstoffen. Zo bevatten ze heel wat B vitamines, kalium, borium en polyfenolen, die goed zijn voor het hart en bloedvaten. Ze hier en daar aan je eetschema toevoegen kan dus veel voordelen hebben.
Om nu echt te beantwoorden of rozijnen gezond zijn is het belangrijk om zowel de gezondheidsvoordelen als de aanwezige suikers te bespreken en tegen elkaar op te wegen.
Waar zijn rozijnen goed voor?
Je weet misschien al dat de schil van druiven antioxidanten bevat die ons lichaam beschermen tegen allerlei soorten schade, zoals dat van vrije radicalen. Maar de gezondheidseffecten van rozijnen reiken nog veel verder. We zetten de belangrijkste op een rijtje.
1. Spijsverteringssysteem
Krenten stimuleren het spijsverteringssysteem en helpen met de opname van voedsel. Zo bevatten ze allerlei voedingsvezels voor een verbetering van de stoelgang. De resveratrol zorgt ervoor dat het cholesterolgehalte in het lichaam in balans blijft.
2. Tandbederf
Een opvallend voordeel is dat rozijnen helpen om tandbederf voorkomen. Dit klinkt misschien vreemd omdat ze wel veel fruitsuikers bevatten. Maar dankzij de aanwezigheid van linolzuur, een antioxidant, kunnen ze tandbederf en ontstekingen van het tandvlees juist voorkomen.
Linolzuur doet dit door te voorkomen dat slechte bacteriën zich op je tanden en tandvlees nestelen. En het zijn die bacteriën die tandbederf veroorzaken, niet de suikers op zich.
3. Voorkomen van luchtweginfecties
Krenten zijn rijk aan vitamine C waardoor ze je immuunsysteem versterken. Ze kunnen je helpen om infecties zoals bronchitis en griep te voorkomen of om er sneller van te genezen.
Vitamine C is wel een erg broze vitamine en een deel gaat verloren in het verwerkingsproces. Daarom bevatten rozijnen per 100 gram wel iets minder (2,3 mg) vitamine C dan verse druiven (4 mg).
4. De huid
Dankzij de antioxidanten werken krenten ook prima bij allerlei huidproblemen zoals huiduitslag, acne, eczeem, psoriasis en dermatitis. En ze hebben ook een anti-aging effect wat de huid langer jong houdt.
5. Stabiliseren bloeddruk
In rozijnen zitten de vitamines B en C en allerlei polyfenolen. Dit zijn plantenstoffen die een beschermende werking hebben op je hart en bloedvaten. Ze dragen dus bij aan het voorkomen van een hartinfarct, beroertes en aderverkalking.
6. Bron van ijzer
Hoewel het ijzer uit planten iets minder wordt opgenomen dan dierlijk ijzer, draagt het wel bij aan de totale opname. Krenten bevatten veel ijzer en kunnen dus ook hier hun steentje bijdragen.
7. Lichaamszuivering
Rozijnen verhogen je nierfunctie. Dit heeft een positieve invloed op de zuivering van het lichaam omdat je nieren een filter zijn voor allerlei toxische stoffen.
Suikers in rozijnen
Ondanks deze gezondheidsvoordelen kunnen we er echter niet omheen. Rozijnen bevatten ook heel wat fruitsuikers waardoor je je kan afvragen of ze echt gezond zijn.
Druiven zijn namelijk op zich al zoet (16 gram suikers per 100 gram), maar wanneer ze gedroogd worden stijgt het aantal suikers per 100 gram nog veel meer (tot ongeveer 59 gram/100 gram). Hierdoor bevatten rozijnen tot wel 285 kcal per 100 gram.
Uiteraard zal een overdaad aan suikers je niet goed doen. Een teveel aan calorieën zorgt voor gewichtstoename. En fructose kan ook voor verteringsproblemen zorgen. Maar dat geldt voor elke stuk fruit, van een halve kilo pruimen ga je meestal ook niet lekker. Fruit is supergezond, zowel vers als gedroogd. En voor de meeste mensen zijn 2-3 porties per dag ideaal om zich geen zorgen te hoeven maken over de fruitsuikers.
Anderzijds zijn deze fruitsuikers op een natuurlijke manier verpakt samen met vezels en allerlei plantenstofjes waardoor ze goed worden opgenomen en de glycemische index niet hoger is dan die van bruin brood of aardappelen. Het is dus heus niet zo dat je een suikerpiek krijgt als je een handje vol krenten in je curry doet.
Dus, wel of niet gezond?
Al met al kunnen we concluderen dat het prima is om rozijnen met mate te verwerken in je eetpatroon. Door een aantal krenten over je salade te strooien zal je vooral genieten van alle gezonde voordelen zonder last te hebben van de nadelen van een overdosis aan suikers. Het geheim zit hem zoals vaak in de dosering. De vezels en vitamines kunnen het lichaam ondersteunen bepaalde ziektes te voorkomen.
Als vervanger voor bijvoorbeeld snoep en koek is een klein handje rozijnen een prima alternatief. En in combinatie met wat noten kan het dienen als kleine pre-workout snack voor een stevige training.
Maar natuurlijk moet je niet overdrijven! Ook gezonde suikers bevatten calorieën. En als je te veel calorieën inneemt ten opzichte van wat je verbruikt kom je aan, zo simpel is het. Zorg er dus voor dat alles wat je eet past binnen jouw caloriebehoefte. Zeker wie weinig beweegt moet de hoeveelheid suikers beperken.
Hoe kan je krenten gebruiken in een recept?
Rozijnen en krenten passen zowel in allerlei zoete gerechten en gebak als in hartige maaltijden. Je kan aan bijna elke maaltijd of gerecht wel een handje rozijnen toevoegen. Hier vind je alvast de nodig inspiratie: