Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is je ontbijt overslaan slim als je wilt afvallen?

Afvallen

Je ontbijt overslaan klinkt als een eenvoudige truc om makkelijker af te vallen. Je bespaart calorieën en het levert je zelfs extra tijd op. Bovendien is er geen sociale druk om wel te ontbijten, in tegenstelling tot het diner, dat vaak een sociaal gebeuren is. Het effect van je ontbijt overslaan is echter niet zo eenduidig. Daarom zetten we de voor- en nadelen even op een rijtje.

Is je ontbijt overslaan gezond?

Je ontbijt overslaan kan een gezonde keuze zijn, en dat heeft te maken met je insulinegevoeligheid. In onze samenleving is er namelijk een overvloed aan (suikerrijk) eten. Door drie, vier, vijf of wel zes eetmomenten op een dag te nemen, zal je pancreas ook 6 maal op een dag insuline produceren. Dat hormoon is immers nodig om de suikers tot in de cellen te brengen.

Je lichaam is echter niet voorzien op die overvloed aan suikers en insuline. Daarom kunnen de cellen van je spieren en andere lichaamsweefsels op lange termijn ongevoelig worden voor insuline. Hierdoor kan je diabetes type 2 krijgen. 

Je ontbijt overslaan, en ook niet snacken tussendoor, verhoogt je insulinegevoeligheid weer en kan dus positieve gezondheidseffecten hebben. Dit is een van de belangrijke principes van intermittent fasting.

Maar het uiteindelijke effect is ook afhankelijk van wat je overdag wel eet. Eet je alsnog 6 keer op een dag en kies je als lunch zoete pannenkoeken met suiker, dan heeft je ontbijt overslaan voor je gezondheid niet veel zin. 

Helpt je ontbijt overslaan bij afvallen?

Je ontbijt overslaan is in theorie ook goed als je wil afvallen. Maar in de praktijk blijkt het toch niet altijd zo succesvol. Dat komt omdat er ook meerdere valkuilen zijn die je juist het tegenovergestelde resultaat kunnen bezorgen. Opletten dus! 

Drie voordelen van je ontbijt overslaan bij afvallen

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen op korte en lange termijn: 

1. Je bespaart calorieën

Als je je ontbijt overslaat en de rest van de dag niets verandert aan je dieet, krijg je minder calorieën binnen, waardoor je makkelijker afvalt. In het beste geval kan je door 500 kcal te besparen bij je ontbijt, je je juist wel een extra cappuccino van 150 kcal permitteren bij de lunch.  

2. Hogere insuline gevoeligheid

Je insuline gevoeligheid verhogen zorgt ervoor dat er op lange termijn minder insuline geproduceerd moet worden om de suikers uit je bloed op te nemen in de cellen. Insuline is een opslaghormoon, en hoe lager je gemiddelde insulinegehalte, hoe minder makkelijk je vet zal opslaan. 

3. Stabiele bloedsuikerspiegel

Het effect op je insuline gevoeligheid doet zich pas voor op langere termijn. Je ontbijt overslaan zorgt echter vrijwel meteen voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Dit zorgt er voor dat er ook op korte termijn minder insuline aangemaakt moet worden en er in de plaats daarvan vetverbrandende hormonen zoals glucagon vrijkomen. 

4. Lege spieren

De uitleg hierboven klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het basisprincipe is erg eenvoudig. Als je je ontbijt overslaat, is je bloedsuikerspiegel stabieler en wanneer je spieren leeg zijn, zal je lichaam vet moeten gebruiken om aan energie te komen. 

Twee valkuilen van je ontbijt overslaan bij afvallen

Minder calorieën en meer vetverbrandende hormonen. Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Al deze positieve effecten zijn afhankelijk van hoe jij de rest van de dag omgaat met je dieet. Let daarom op deze valkuilen: 

1. Je eet laat in de avond

Als je laat in de avond nog iets extra eet, heb je niet het effect van intemittent fasting. Bovendien slaap je minder goed en heb je uiteindelijk in totaal misschien evenveel calorieën binnen. Zeker wanneer je je ontbijtyoghurt in de ochtend inruilt voor een zak chips in de avond.

2. Je gaat los tijdens de lunch en de rest van de dag

Als je je ontbijt overslaat en dit compenseert met een ongezonde snack of een uit de hand gelopen lunch, dan kan je beter wel gezond ontbijten. Je moet dus altijd het totale plaatje bekijken! 

Drie gouden tips om succesvol je ontbijt over te slaan

Moet je nu wel of niet je ontbijt overslaan om af te vallen? Dat mag je zelf bepalen. Maar met deze drie tips zou je het succesvol moeten kunnen toepassen. 

Tip 1: Bouw het rustig op

Je lichaam moet gewoon worden aan de nieuwe situatie. Dit heeft te maken met je insulinegevoeligheid en je hormonen. Daarom zul je in het begin last hebben van cravings en concentratiestoornissen. Maar achteraf worden deze juist minder.

Luister naar je lichaam, sla je ontbijt in het begin eenmaal per week over, vervolgens tweemaal enzovoort. 

Tip 2: Eet minder suikers

Een stabiele bloedsuikerspiegel en een hogere insulinegevoeligheid zijn ook voor een heel groot deel, ja echt heel groot, afhankelijk van wat je eet.

Eet minder snelle suikers en minder koolhydraten, eet veel meer eiwitten, groenten en voldoende vetten, en je zult merken dat je energie veel stabieler wordt en je alles makkelijk kan volhouden. 

Tip 3: Gebruik een eetschema

Als je je ontbijt overslaat wil je toch ook niet in een té groot calorietekort zitten. Want dan krijg je sowieso energie te kort, honger en cravings. Je ontbijt overslaan op een gezonde manier doe je daarom best aan de hand van een gepersonaliseerd eetschema. 

Met de eetschema’s van FitChef krijg je elke week gezonde recepten toegestuurd, waarbij het aantal calorieën en macro’s helemaal is afgestemd op jouw persoonlijke energiebehoefte. Je kan in je persoonlijk dashboard zelf aangeven of je al dan niet wil ontbijten. Bovendien zijn er ook opties om rekening te houden met intoleranties en je persoonlijke dieetvoorkeuren. 

👉 Meld je hier aan voor persoonlijke eetschema’s op maat om af te vallen