Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

20 kilo afvallen: onze tips!

Afvallen

Heb jij het ambitieuze plan om 20 kilo af te vallen? Wat moedig! Een mooi initiatief naar een gezonde levensstijl, waarbij je je beter in je vel gaat voelen. En zo kan je meer doen van wat jou energie geeft. Besef wel vooral dat dit een langetermijndoelstelling is, en daarom hebben we een aantal specifieke tips voor je.

Hoe lang duurt het om 20 kilo af te vallen?

20 kilo afvallen doe je niet in een week. Hoe lang het exact duurt, hangt af van veel factoren, maar met een normaal energietekort van 500 kcal verlies je wekelijks een halve kilo vet. Dat betekent dat je 2 kilo vet per maand kan verliezen. En zo doe je er dus gemiddeld 10 maand over om 20 kilo af te vallen. 

7 tips om 20 kilo af te vallen

Omdat 20 kilo afvallen relatief lang duurt, is het belangrijk om rekening te houden met deze 7 lange-termijnstrategieën. 

1. Val traag af

Het is mogelijk om sneller af te vallen, maar dit is echter geen goed idee. Het meest vervelende is dat je dan vooral spiermassa en vocht verliest op de weegschaal en geen vet. En daar schiet je niets mee op. Integendeel, je spiermassa is juist heel belangrijk om je metabolisme hoog te houden en er later ook die laatste kilo’s af te krijgen, en ze er af te houden! 

Hoe sneller je afvalt, hoe minder tijd je huid heeft om zich aan te passen. De kans is dus groter dat je met een overschot aan huid zit, wat je ook niet wil. 

2. Pak eerst je grootste struikelblok aan

Hoe begin je er nu aan? Start je met groenten snijden of meteen naar de sportschool? Neem eerste even de tijd om stil te staan bij je grootste struikelblok. Waarom ben je zoveel aangekomen? Waarom heb je te veel en ongezond gegeten?

Indien dit te maken heeft met werkstress, relatiestress of onverwerkte emoties, dan is het belangrijk om die eerst aan te pakken. Pas als deze grootste uitdaging uit de weg is, of je op zijn minst er ook een plan van aanpak voor hebt, kan je focussen op het afvallen zelf. 

3. Zet je gezondheid op de eerste plaats

20 kilo afvallen doe je hopelijk op een gezonde manier. Het lijkt logisch dat je er niet enkel aantrekkelijker wil uitzien, maar dat je, vooral, je beter in je vel wil voelen. En dat gevoel, dat komt van binnenuit. 

Door eerst op je gezondheid te focussen verleg je de focus op het verliezen van kilo’s naar je goed voelen. Het beste wat je daarvoor kan doen, is zoveel mogelijk zelf te koken en zoveel mogelijk onbewerkte ingrediënten te gebruiken. Ga dus vooral aan de slag met kwaliteitsvolle groenten en fruit, verse vis en vlees, en goede koolhydraatbronnen zoals zoete aardappels en pastinaak. 

Koop je een aantal bewerkte voedingsmiddelen, koop dan diegene waar zo weinig mogelijk bewerking aan te pas is gekomen en waar zo weinig mogelijk extra ingrediënten in zitten. Denk bijvoorbeeld aan mosterd, yoghurt zonder extra suikers, diepgevroren groenten en hummus

Maak er een goede gewoonte van om etiketten te lezen en neem uitgebreid de tijd om erg bewust je boodschappen te doen.

4. Beweeg! 

Door gezond te eten zonder te focussen op een dieet, verlies je vast al enkele kilo’s. Hetzelfde geldt voor bewegen. Denk na over hoe je meer kan bewegen in je dagelijkse leven en welke sport je leuk vindt.

Volhouden is waar het om draait, dus schrijf je niet met tegenzin in bij de sportschool, maar ga af op je gevoel. Wat vind jij echt leuk? Misschien is het een sport zoals badminton, of gewoon lekker vaak wandelen met je hond of je vrienden. Dansen is ook prima trouwens, maar dan wel liefst zonder alcohol.

5. Volg geen limiterend dieet

Als je 20 kilo wil afvallen en hier een jaar mee bezig bent, dan wil je geen limiterend dieet volgen. Fysiek zou het ertoe kunnen lijden dat je bepaalde voedingstekorten oploopt, en ook mentaal hou je dit niet vol. 

Een limiterend dieet is bovendien niet beter om op magische wijze af te vallen. Er zit meestal een marketingmachine achter die je een product wil laten kopen of het is een of ander hype. 

Sommige dieetstrategieën zoals intermittent fasting hebben wel enkele voordelen, maar ook altijd valkuilen. Onthou dat het volhouden van een langetermijnplan veel belangrijker is. Focus dus voornamelijk op normale gezonde voeding en een eetpatroon dat je levenslang kan volhouden. 

6. Gebruik een gezond eetschema

Een gezond eetschema kan je helpen met inspiratie om elke keer weer gezonde gerechten klaar te maken. Bovendien kan je een goed eetschema ook laten afstemmen op jouw persoonlijke energiebehoefte. Dat laatste wordt steeds belangrijker naarmate de weken en maanden vorderen en het afvallen een plateau dreigt te bereiken. 

De eetschema’s van FitChef zijn hier speciaal voor ontwikkeld! Met een FitChef Premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat waarbij de hoeveelheid calorieën en ook de eiwitten, vetten en koolhydraten perfect zijn afgestemd op jouw behoefte. Zo val je af aan het juiste tempo en behoud je maximaal je spiermassa. 

En wat nog beter is, is dat alle gerechten makkelijk klaar te maken zijn en super lekker! En zo word je geïnspireerd naar een gezonde levensstijl waarbij jij je echt goed in je vel voelt! 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema’s op maat

7. Beloon jezelf

In plaats van streng te diëten en jezelf af te straffen bij “fouten”, is het veel duurzamer om gezond te leren eten in de juiste hoeveelheden en jezelf te belonen bij elke vooruitgang die je maakt. En die vooruitgang hoeft geen getal op de weegschaal te zijn, een aanpassing van je gedrag is veel beter! 

Heb je al 2 weken geen alcohol gedronken? Beloon jezelf met een warm bad en verse aardbeitjes. Heb je je eerste zumbales achter de rug? Beloon jezelf met een bezoekje aan de sauna. Ben je een maand consistent naar de sportschool geweest? Dat verdient een massage. Afvallen kan toch zo leuk zijn!