Zelf gezonde soep maken: 7 praktische tips
GezondheidAls licht verteerbare lunch, als voorgerecht, als detoxkuur. Een gezonde soep doet zoveel goeds voor jouw lichaam. In de supermarkt vind je soms wel een gezond aanbod, al moet je wel goed opletten dat er geen toegevoegde suikers inzitten. Zelf gezonde soep maken geeft je de volledige controle over wat jij in je soep doet en het is erg makkelijk en snel.
Voordelen van een gezonde soep
Je kan je wel voorstellen dat een soep maken met veel groenten erg gezond is. Maar hier staan toch nog eens alle voordelen op een rijtje:
- Omdat de groenten in soep gekookt zijn kan je er makkelijk veel meer van op dan van rauwe groenten.
- Soep bevat veel water en is erg hydraterend.
- Een soep als voorgerecht helpt je maag al vullen zodat je minder (calorieën) zal opscheppen bij het hoofdgerecht.
- Een soep is lekker warm, ideaal na een koude winterwandeling.
- Een soep is licht verteerbaar, zelfs als het een maaltijdsoep is.
Gezonde soep maken: 7 tips
Als je zelf aan de slag wil gaan met gezonde soep, hou dan rekening met deze 7 tips:
- Gebruik zo vers mogelijke groenten.
- Gebruik een grote variëteit aan groenten.
- Koop biologische groenten.
- Gebruik veel kruiden.
- Maak zelf je bouillon (zie verderop).
- Voeg gezonde eiwitten toe, zoals kip, garnalen of peulvruchten.
- Bewaar je soep niet te lang in de koelkast (1 of 2 dagen). Hoe langer je de soep in de koelkast bewaart, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Invriezen is dan een betere optie.
Gezonde soep maken voor bij de lunch
Soep is ideaal als lunch. Vooral omdat het licht verteerbaar is zal het niet zorgen voor een energiedip na de maaltijd. Je kan kiezen tussen een groentesoep, al dan niet met een stukje brood of een stevigere maaltijdsoep.
Gezonde groentesoep maken
Een groentesoep is erg makkelijk te maken. Het “enige” wat je moet doen is groenten aanstoven en mengen met water. Natuurlijk kan je er veel leuke variaties mee bedenken en wat leuke toppings aan toevoegen.
Enkele receptjes ter inspiratie:
Gezonde maaltijdsoepen maken
Een maaltijdsoep is simpelweg een soep die vullender is dan een gewone groentesoep. Een maaltijdsoep bevat niet enkel groenten, maar ook een extra bron van eiwitten, koolhydraten en/of vetten.
Gezonde inspiratie voor een maaltijdsoep:
- 'Slanke' minestrone met homemade pesto
- Maaltijdsoep met tortellini en kip
- Pittige garnalensoep met Pandan rijst
Zelf bouillon maken
Bouillon is geen must, maar geeft wel een veel diepere smaak aan je soep. Zonder bouillon kan je soep nogal flauw smaken. Het probleem als je bouillon koopt is dat er enorm veel zout in zit. Dat is zonde, want dan betaal je relatief veel geld voor een blokje zout.
Wil je gezonde soep maken, dan ga je het beste op zoek naar echt goede bouillon of je maakt het gewoon zelf.
Wat heb je daar voor nodig?
- 3 liter water
- 4 preistengels
- 6 stengels selderij
- 4 dikke wortelen
- 4 uien
- een halve bol knoflook
- 4 takjes tijm
- 1 bosje peterselie (met stengels)
- 4 blaadjes laurier
- 2 takjes rozemarijn
- 15 bolletjes zwarte peper
- 2 kruidnagels
Bereidingswijze:
- Breng het water aan de kook.
- Was alle groenten.
- Snij de prei, de wortelen, de selderij en de uien in grove stukken. Snij een bol knoflook middendoor.
- Doe alle groenten en kruiden in het kokende water en laat het 20 minuten sudderen met het deksel op de pan.
- Zeef de bouillon.
Tip: Je hoeft niet elke keer opnieuw bouillon te maken. Maak een grote portie en vries in wat je niet nodig hebt.
Voor een heerlijke kippenbouillon kan je dit receptje eens proberen:
Wat eet je bij soep?
Als je een gezonde soep hebt gemaakt, wil je er ook iets gezonds bij eten. Een maaltijdsoep zoals een linzensoep is al vullend genoeg. Maar een extra stukje brood is altijd fijn. Kies in dat geval bijvoorbeeld voor volkoren brood dat vult. Daar eet je niet zomaar 6 snedes van.
Heb je een iets minder vullende groentesoep, dan wil je er misschien graag iets extra stevigs en vullends bij. Maar het moet wel gezond zijn.
Enkele gezonde ideeën:
- Focaccia
- Een stukje stokbrood met gerookte zalm
- Een stukje stokbrood met magere smeerkaas
- Geroosterde kikkererwten als “topping”
- Een lepel cottage cheese als topping
- Geroosterde pijnboompitten als topping
- Een gekookt eitje in of naast je soep
- Gedroogde hamrolletjes / carpaccio
Kortom, soep is een ideaal bijgerecht of voorgerecht om je maaltijd aan te vullen met extra groenten. En met een maaltijdsoep heb je een complete maaltijd voor elkaar. Een klein bijgerechtje en wat extra toppings maken het dan nog gezonder en aantrekkelijker.