Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zijn noedels gezond? En welke zijn het gezondst?

Is het gezond

Noedels zijn overgewaaid uit China en Japan en vind je tegenwoordig in erg veel gezellige restaurantjes en eettentjes en ook in de supermarkt. Bovendien zijn ze heel veelzijdig in de keuken: je kunt ze frituren, door de soep mengen, koken of wokken. Sommige noedels zijn erg voedzaam en gezond, maar andere kan je helaas beter mijden.

Wat zijn noedels?

Noedels zijn niets meer dan slierten van ongerezen deeg die gekookt worden in water. Meestal worden ze van tarwe gemaakt, maar ook boekweit, rijst, bonen of zoete aardappelen kunnen als basis dienen. 

Om de noedels op smaak te brengen worden ze meestal in bouillon gekookt met veel kruiden. En door groenten en vlees of vis toe te voegen krijg je een complete noedelmaaltijd. 

Soorten noedels

Het verschil in noedels heeft vooral te maken met de basisingrediënten die gebruikt worden. Maar ook de dikte en vorm kan anders zijn. De meest bekende noedels zijn ramen, soba, glasnoedels en udon.  

Ramen 

Ramen is eigenlijk de naam van het hele gerecht waarbij de noedels worden geserveerd in een vlees- of visbouillon, op smaak gebracht met sojasaus of miso. De noedels die hierbij gebruikt worden zijn gemaakt van tarwebloem, ei, water, zout en gealkaliseerd water. 

Soba noedels

Soba noedels zijn dunne noedels uit Japan. Het woord ‘soba’ is Japans voor boekweit. Boekweit lijkt op graan, maar het is een zaad en bevat geen gluten

Glass noedels

Glass noedels zijn dunne doorzichtige noedels die vooral in de Chinese keuken worden gebruikt. De hoofdingrediënten zijn zetmeel uit mungbonen, (zoete) aardappel of cassave, en water. 

Udon noedels 

Udon noedels zijn Japanse noedels gemaakt van tarwemeel, water en zout. Deze egale witte noedels zijn dikker dan soba en ramen noedels en er bestaan zowel platte als ronde soorten van. 

Instant noedels

Dit zijn geen traditionele noedels, maar een term die staat voor kant-en-klare noedels waarbij je alleen nog heet water moet gieten. De basis van deze noedels is meestal tarwebloem en palmvet. En vaak koop je ze als hele maaltijd en zijn ze verpakt met een zakje kruiden. 

Zijn noedels gezond?

Wat de traditionele noedels betreft (ramen, soba, glass en udon) kan je zeggen dat ze onderdeel kunnen zijn van een gezond voedingspatroon. Aangezien de basis meestal tarwe is of zetmeel uit bijvoorbeeld aardappel, kan je noedels tot dezelfde categorie rekenen als brood, pasta en aardappelen. 

Er zitten dus een aantal gezonde voedingsstoffen in zoals ijzer en B-vitamines. Maar ze bevatten ook heel veel koolhydraten en dus calorieën

Het is daarom vooral de hoeveelheid noedels en het gerecht dat je ermee klaarmaakt, dat bepaalt of je een gezonde maaltijd aan het eten bent. 

  • Eet je heel veel noedels, zonder extra groenten, en beweeg je weinig? Dan kom je op lange termijn voedingsstoffen tekort en kom je mogelijk een extra kilootje aan. 
  • Heb je wel een actieve levensstijl? En maak je een beperkte hoeveelheid noedels klaar, samen met veel groenten en een goede eiwitbron zoals vis, vlees of tofu? Dan heb je een prima gebalanceerde en gezonde maaltijd, aangepast aan jouw energiebehoefte. 

Over instant noedels kunnen we wel zeggen dat ze NIET gezond zijn. Deze bevatten erg veel ongezond vet zoals palmvet en raapzaadolie én veel te veel zout én meestal ook suiker

Welke noedels zijn het meest gezond?

Zolang je de instant noedels laat staan, maakt het niet echt uit welke soort noedels je kiest. Af en toe variëren tussen de verschillende soorten geeft je de balans aan voedingsstoffen. 

Maar als we toch per se een winnaar moeten kiezen zijn het soba noedels. Deze zijn gemaakt van boekweit en boekweit is glutenvrij en heeft een hoog gehalte aan het aminozuur lysine. Boekweit bevat ook veel vezels en antioxidanten en heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel, de gezondheid van je hart en het verminderen van ontstekingen. 

Recepten met noedels

Heb je al zin gekregen in een overheerlijk noedelgerecht? Laat je dan inspireren door deze gezonde receptjes: