7 snelle eiwitrijke tussendoortjes
GezondheidSnoep of koeken zitten vol snelle suikers en voegen niets toe aan je gezondheid. Het zijn overbodige calorieën, en in plaats van je honger te stillen krijg je juist nog meer trek in zoetigheid. Wie slim is kiest daarom voor eiwitrijke tussendoortjes. Die passen zowel in een voedingsschema voor iemand die wil afvallen, als voor iemand die wil aankomen. Wat zijn de voordelen van een eiwitrijke snack? Ontdek onze favoriete snelle eiwitrijke tussendoortjes die jij ook echt eens geprobeerd moet hebben!
Wat zijn de voordelen van eiwitrijke tussendoortjes?
- Stabiele energie: Eiwitrijke tussendoortjes worden langzaam verteerd en de energie komt daardoor geleidelijk vrij in het lichaam. Dit in tegenstelling tot snacks met snelle suikers waarbij je bloedsuikerspiegel eerst piekt (de “sugar rush”) om vervolgens weer te sterk te dalen (de “sugar dip”). Een evenwichtige bloedsuikerspiegel zorgt voor stabiele energie, en maakt je ook minder prikkelbaar.
- Verzadigend: Eiwitten zijn voor het lichaam meer verzadigend dan koolhydraten. Dit is ideaal als je op dieet bent en zin hebt in een snack. Als je een snack neemt met eiwitten dan heb je sneller een voldaan gevoel en je kan weer verder tot de volgende maaltijd. Als je een tussendoortje zou nemen met snelle suikers, dan eet je vaak meer dan goed voor je is.
- Optimaliseren van je macro’s: Het is niet moeilijk om aan voldoende koolhydraten of vetten te komen. In elke snack, koek en zelfs in sommige drankjes vindt je veel suikers en vetten. Veel mensen nemen zo onbewust te veel suikers en vet op, maar te weinig eiwitten. Door de suikers en eventueel de vetten in je snack te vervangen door gezonde eiwitten herstel je de balans van je macro’s.
- Makkelijk mee te nemen: Een slimme snack zoals een notenmix kan je makkelijk overal mee naar toe nemen. Is je vergadering uitgelopen of zit je in de file, dan haal je gewoon je notenmix tevoorschijn om even bij te tanken.
Snelle eiwitrijke tussendoortjes
1. Eieren
Een eitje bakken is zo gebeurd. Je kan ook al een dag van tevoren een extra eitje koken. Het is zowel koud als warm lekker en ideaal om te combineren met wat groenten zoals bijvoorbeeld snoeptomaten.
Eieren zijn rijk aan vitamine B12, vitamine D, vitamine A en vitamine B2 en bevatten mineralen zoals fosfor, ijzer en zink.
2. Noten
Noten zijn lang houdbaar en neem je makkelijk overal mee naar toe. Je kan een grote hoeveelheid van je eigen favoriete notenmix samenstellen en verdelen over kleine porties. Wie toch zin heeft in extra koolhydraten kan dit goed combineren met gedroogd fruit. Door de eiwitten en vetten in de noten worden de suikers van het fruit trager opgenomen.
Noten bevatten vaak ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zitten veel onverzadigde vetten die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat ze gezond zijn en goed verzadigen kan je ze gerust eten als je op dieet bent zolang ze in jouw caloriebehoefte passen.
3. Mager vlees of vis
Bij een snack denk je misschien niet meteen aan vlees of vis. Maar waarom niet? Het is een kwestie van gewoonte. Vooral vis in blik is handig om op voorraad te hebben en vraagt helemaal geen voorbereidingstijd. Als je ‘s avonds bij de maaltijd vis of vlees eet kan je natuurlijk beter zoveel mogelijk vers eten. Vlees en vis bevatten geen koolhydraten en als je de magere versie neemt zijn het de meest pure eiwitrijke tussendoortjes die je kan eten.
In vlees vindt je onder andere de vitamine B1, vitamine B6, vitamine B12, vitamine D, ijzer en zink. In vis zitten veel onverzadigde vetten die goed zijn voor je hersenen en je hart. Vis of vlees kan je makkelijk combineren met een groentesnack zoals stukjes komkommer of tomaat.
4. Kaas
Kaas bevat meer vet en daardoor ook meer calorieën. Maar je zit er wel snel van vol. Het is een makkelijke snack die je ook kan gebruiken als aperitiefhapje. Kaasblokjes kan je leuk presenteren door ze op een stokje te prikken met bijvoorbeeld uitjes of een stukje augurk. Kaas is onder andere rijk aan vitamine A, vitamine B12, calcium, fosfor, ijzer en zink.
5. Hummus
Hummus is een lekker en snel eiwitrijk tussendoortje. Het is hartstikke gezond en naast de klassieke versie heb je ook hummus met kerrie, ras el hanout en nog vele andere smaken. Als lunch kan je het smeren op een cracker of op brood. En als snack kan je het gebruiken om lekkere groenten in te dippen.
Hummus wordt gemaakt van kikkererwten en tahini. Kikkererwten bevatten veel vitamine B1 en vitamine B2. Door de vele vezels is hummus erg goed voor je spijsvertering. De tahini zorgt dan weer voor de aanwezigheid van gezonde vetten.
6. Kwark
Kwark is lekker om zo te eten, maar ook makkelijk te combineren met wat fruit of granola. Kwark is relatief vloeibaar en daarom verteert het snel. Ideaal dus als je moeilijk kan aankomen en meer wil eten. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Dit is een ideale combinatie, omdat vitamine K2 zorgt voor de verdeling van calcium naar de botten en cellen.
7. Pindakaas of notenpasta
Als je een cracker neemt met pindakaas of notenpasta zal je geen behoefte hebben om het hele pak leeg te eten. Maar omwille van het hoge vetgehalte bevat notenpasta wel veel calorieën. Indien je wil afvallen moet je er dus op letten dat je niet te rijkelijk gaat smeren. Notenpasta die bestaat uit 100% noten is natuurlijk even gezond als een handjevol noten en biedt dezelfde vitamines, mineralen en onverzadigde vetten.